Učitelj

216] Учитељ

4. У исгледу на уређење учитељскога стања и положаја. А. Састав учитељскога кадра.

У погледу на састав учитељскога кадра захтева се:

1. Кадар учитеља народних школа чине:

а) стални учитељи са редовном спремом,

6) привремени учитељи или учитељски помсћници докле постоји недостатак у учитељима са редовном спремом,

в) стручни учитељи за наставу из стручних предмета и школе за ненормалну децу, Bi ı

г) забавиље за рад у забавиштима, и

д) хонорарни наставници народних школа у недостатку редовних наставника. | 2. Стални учитељи могу бити само апсолвенти учитељских школа са положеним испитима у њој, и положеним државним испитом после школовања у учитељској школи у одређеноме року и повољних квалификација од стране школских надзорника.

3. Привремени учитељи или учитељски помоћници, доклепостоји недостатак у учитељима са редовном спремом, могу бити апсолвенти учитељских школа без дипломскога испита, или ови који су свршили целу гимназију без матуре.

4. Са мањом школском спремом нико не може добитњ звање учитеља народвих школа.

5. Докле се не попуни недостатак у учитељима народних. школа са редовном спремом, могу се изузетно од правила,. основати феријални течајеви за спрему кандидата за привремене учитеље и учитељске помоћнике од младића и девојака. који су свршили бар нижи течај средње школе, као и оних који су се затекли у служби као учитељски заступници. Они: се по завршеном течају и положеноме испиту постављају за привремене учитеље, који могу постати и стални учитељи, гко· после десет година учитељске службе као привремени учитељи положе прописани теоријски и практични испит.

6. Привремени учитељи који су свршили учитељску школу без дипломскога испита или целу средњу школу (гимназију). без вишега течајнога испита (матуре) после пет година службеако за то време по оцени школских надзорника имају повољних квалификација како у погледу разумевања наставничкога: