Učitelj

Задаци учитељске организације 39

ради васпитавања и образовања народне младежи, зато су HW официр и учитељ васпитачи и учитељи народне младежи, учитељ у школи официр у касарни, па пошто нема никакве разлике у значају њиховога рада и позива, не треба да буде ни ове неједнакости у поступању за време спремања у њиховим стручним школама.

Г. Оцењивање учитељскога рада и успеха.

Досадањи начин оцењивања учитељскога рада и успеха је прави анахронизам. Зато се захтева:

1. Да се одбаци свакогодишње појединачно оцењивање учитеља уобичајеним оценама као нецелисходно, па да школски надзорници оцењују колективан рад свих учитеља у своме подручју, и о томе подносе извештаје централној просветној управи, истичући при томе оне који се особито одликују од осталих, и који за то заслужују похвале и одликовања, као и оне, који ни по спреми ни по марљивости не одговарају учитељским дужностима у довољној мери.

2. Предлоге за похвале и одликовања надзорник чини по споразуму са учитељским збором свога подручја.

— 3. Кад школски надзорник нађе да неко од учитеља не одговара учитељским дужностима у школскоме раду у довољној мери, и да зато није посгигао довољан успех у школскоме раду, онда надзорник врши последњи преглед при крају школске године са још два учитеља, и тада сва тројица колективно процењују јели дотични учитељ постигао довољан успех, или не.

Кадгод један учитељ није постигао довољан успех свакад се мора констатовати да лије то дошло због учитељеве недовољне спреме или због његове недовољне марљивости у раду.

Извештај о томе доставља се Министарству које му из: риче: опомену, прекор или казну, а у поновљеноме случају удаљава се из учитељске службе.

2. У погледу управљања народним школама.

У погледу ва управљање народним школама истичу се "ова начела и ови захтеви:

1. Народне школе су државне установе, и зато се све народне школе и подижу и одржавају из општих државних срестава. Али, ако постоји стварна немогућност да државни буџет