Učitelj

38 Учитељ

наивни ин ИН

2. Да се садање учитељске школе реформишу тако, ла“ учитељски кандидати могу у њима добијати у будуће знатно веће и опште и стручно образовање. Ради овога учење у учитељској школи мора трајати.дуже но до сада, а поред тога да из садањега наставнога програма учитељских школа испадну сви предмети, који су према духу времена постали непотребни, на место њих уведу нови наставни предмети с обзиром на проширење наставнога програма народних школа и на потребу подизања учитељскога образовања на виши ступањ, колико ради успешнијега рада у народној школи, толико и ради. успешнијега вршења онога другога дела учитељскога позива. и задатка, а то је ради утицај учитеља ван школе на народ“ номе просвећивању ради народнога културнога развијања и напредовања у свима правцима.

Као непотребне наставне предмете треба изоставити из. програма учитељских школа веронауку, пошто се о постанку вера изучава у општој историји, а о историји хришћанства у народној историји, и црквено певање, што се још одржава као рудименат из онога давно прошлога времена кад се школа. сматрала као служавка цркве.

На место ових непотребних предмета треба увести као. нове и потребне наставне предмете: народну економију, живе језике, основе државнога уређења, етику, све гране пољске привреде и све вештине.

3. Треба створити могућност да учитељски кандидати у учитељским школама могу поред обавезних предмета слушати и изучавати и необавезне предмете, који им могу користити: као што су: страни језици, књиговодство, стенографија и други.

4. Значај народне школе у садашње доба, свети и узвишени позив учитеља народне младежи, правичност и сувремени демократизам захтевају и налажу да се школовање учитељских кандидата у учитељским школама знатно олакша, да се и за спремање нових учитељских кандидата показује од. стране државних управљача исто толико старања, пажње и. љубави, колико се указује за спремање и нових официрских кандидата, па изравна огромна неједнакост која сада постоји у томе погледу, а која у једној истински демократској држави: не треба да постоји. Војска и просвета су подједнако значајне државне и националне потребе. И школа као и касарна постоје: