Učitelj

40 Учитељ

не може да поднесе све потребне издатке на подизање и издржавање народних школа, онда се старање за подизање и издржавање народних школа може пренети на. обласне или окружне самоуправне установе, али у томе случају подизање и уредно издржавање народних школа мора бити довољно обезбеђено законским прописима, а нарочито тиме што ће буџетима одређене суме на подизање и издржавање народних школа наплаћивати државне власти.

2 Подизање и издржавање народних школа у сиромашнијим крајевима потпомаже се из државних срестава.

3. У школске потребе рачунају се и све ђачке. потребе, које се набављају из школских буџета.

4. Неопходно је потребно да се законским прописима олакша и убрза подизање нових школских зграда (израда планова и предрачуна.)

5. Све народне школе за основно и продужно образовање народне младежи, као и школе за ненормалну децу, стоје под управом Министарства Просвете. Друга министарства не могу оснивати никакве школе за образовање народне младежи до 15, године старости. Министарства које се интересују образовањем народне младежи ради унапређење пољске привреде, заната, трговине и индустрије, као и образовањем ненормалке деце, могу имати право инспекције у погледу извођења стручне наставе у народним школама, право учешћа у изради и измени закона о народним школама, у изради и измени на"ставних планова и програма и у оцени квалификација за стручне "наставнике народних школа, и то је довољно па да народне школе, а нарочато народне школе за продужно образовање народне младежи, могу одговарати и свима оним потребама ради којих разна министарства сада отварају и одржавају разне врсте школа за народну младеж ради помагања и унапређења пољске привреде, радиности, трговине, индустрије и др.

5. Манистарству Просвете као централној државној просветној управи у погледу народних школа припадају ови поглавити управни послови: израђивање, мењање и допуњавање закона о народним школама, наставних планова и програма, старање за. спрему учитеља и увећање учитељскога кадра, "постављање учитеља и осталих службеника, старање о изради учила, контрола уџбеника, старање за унапређење наставе и