Učitelj

44 Учитељ

Ове предлоге израђује и подноси по претходноме претресу свих питања на већу школских надзорника.

ђ) да израђује и све остале послове МА ен аи при„роде, које му се законом ставе у дужност.

За инспекторе народних школа у областима биће постав_љани професори са педагошком спремом, старији и бољи школски надзорници и шефови отсека за народне школе у Мини„старству Просвете.

В). Надзорници народних школа одређују се за сваки срез или за више срезова с обзиром на број школа и наставника и теренске прилике. Максимум и минимум школа и наставника утврђује се законом.

Школски надзор је административно инструктивни.

Поглавите дужности школских надзорника јесу:

а) надзор над радом учитеља у погледу извођења наставе ки.васпитања у народним школама, над њиховим радом ван "школе ради утицаја на сколину, и њихово понашање у гра„Ђђанству. 6) утицање на усавршавање и самообразовање учитеља, „и потстрекавање на све корисне и потребне радње учитеља ван школе ради народнога просвећивања и јачање и подизање „народне културе.

в) старање за отварање нових школа и одељења ради ·„потпунога извођења законских прописа о обавезноме шко_ ловању,

г) надзор над радом месних школских одбора и упућивање „на добар и правилан рад.

д) израђивање повремених и годишњих извештаја за · обласну просветну управу или инспекторат.

ђ) сви остали послови који му се законом ставе у дужност.

За школске надзорнике постављаће се учитељи народних „школа, који су свршили учитељску школу и служили најмање 15 година као учитељи у народној школи, који су уз то безпрекорнога понашања, и који су положили надзорнички испит .из педагошке науке и надзорничке службе.

Г). Учишељски зборови су обласни, окружни и срески. „Они се сазивају по потреби, а долазак учитеља на ове збо„рове је законска дужност.

На обласним учитељским зборовима расправљају се пи-