Učitelj

Задаци учитељске организације 51

Кад се у нас покушавало да докаже да и учитељи, који нису акциовари, имају и права и дужност да третирају питање на којој основи треба да буду постављене установе које носе учитељско име, и чему треба те установе да служе кад носе учитељско име, свакад се одговарало: „овде кеса говори“, и доиста, сада у истини „кеса говори“ у свима економским учи"тељским установама у Београду, али то баш и јесте сно што: не ваља, и због чега нема разлога да све установе носе учитељско име, али је неоспорно тачно да мора скоро доћи време кад ће се морати увидети и признати да учитељско име и учитељска активност вреде много више но сва вредност акција појединих учитеља, и тада не може више говорити само кеса, већ сваки који носи учитељско име и припада учитељској организацији, а са оваквим уверењем сложиће се на сваки начин и многи од самих садашњих акционара, који неће да се престављају као људи којима је у оваквим питањима лични интерес пречи од општега добра целога учитељскога реда.

Из свега овога излагања о уређењу учитељских установа са специјалним задацима потичу ови захтеви:

1. Ради потребне организације и поделе послова, учитељ«ска организација настојаваће да се оснивају потребне учитељске установе са специјалним задацима, а у првоме реду: учишељ«ска штампарија, издавачка књижара и завод за израду учила ш осталих школских и ђачких потреба.

2. Све овакве економске учитељске установе, које носе зучитељско име, и које оснивају чланови учитељске организапије, не смеју бити основане на капиталистичкој већ само на правој и истинској задругарској основи, на основи правога братства и другарства, а то се постизава тако, ако акционари или удеоничари имају од чистога добитка само правилима одређену камату, и ништа више, а сав остали део добитка, па и резервни фонд, да припадају учитељству, који ће учитељство добијати у разним облицима по нахођењу и одлуци годишњих скупштина удеоничара.

3. Овакве економске учитељске установе могу се оснивати и као опште за целу државу и за поједине покрајине и „области. зе

4. Управа учитељске организације дужна је указивати мофралну помоћ свима оваквим установама које носе учитељско

4*