Učitelj

Модетљле тегоде 53

Dr. Pajo R. Radosavljević, New-Yo:k

Јата. тпетое 22. обашитанје УТО Мато {dha'

Il. Uvodna riječ.

Potpuno ubijeđeni o potrebi da se vrlo daroviti đaci snab-

diju sa naročitim vaspitnim prilikama, pedagozi i psiholozi izumjeli 5

su različite metode za ovako talentiranu školsku djecu — jer Se ona moraju prvo odabirati i klasifikovati prije nego li se počnu vaspitati.

Ciljevi ovakog odabiranja mogu biti razliiti. Đaci se mogu odabirati za speci,alne razrede ili naročite škole. Katkada se oni odabiru za razrede Drzog unapređivania ili da se izađe u susret njihovim specifičkim vaspitnim metodama. Veoma često puta ona se odabiru za izvjesne vokacije ili profesije.

1 kriteriji i osobe koje odabiru variraju, tako n. pr. ako đaka treba odabrati za razred brzog unapređivanja onda će se u obzir uzimati u glavnome pedagoško-psihološki kriteriii. A ako đake treba odabrati za kakvu vokaciju onda će kriteriji biti uglavnome sociološko-psihološki. Tako isto), озође koje treba da dadu svoju riječ. u prvom slučaju, obuhvataju razrednog učitelja, psihologe i roditelje, a u drugom služaju odabiranje se vrši pretežno od strane vokacijonog stručnjaka.

Zbog toga i slijedi da mora postojati varijetet metoda za ·'odaDbiranje. Zadaća ovoga: članka ie da se ma i ukratko naznače najnovije metode odabirania u Americi i Evropi.

Psihološki laboratorium u Hamburgu pod upravom Dr. W. L. Sterna, sabrao je nedavno čitavu zbirku mierenja inteligencije koja su se uspiešno pokušavala i u Evropi i u Americi. Ovdie ćemo se obazrijeti, samo na ona mjerenja kojia se bave općom inteligencijom Naročita pažnja će se obratiti onim testovima (ovo je tehnički izraz za taka mjerenja) koja se najviše upotrebljavaju kao osnovica za odabiranje veoma darovite diece:· (Dr. W. L. Stern & Dr. Lipmann: Beihefte zur Zeitschrift tir angewandte Рзу-

1 Opaska: Ovo je u glavnome izveštai što ga ice pisac čitao na godišnjem skupu amerikanskog eugeničkog društva (747e Eugenic Research Association) u eugeničkom društvenom labo-atoriumu (u Cold Spring Harbor, N. 4.) 10. juna 1922. Naslov izvještaia je bio: Modern Methoda in Sfudving Very Bright Pupila Here and Abroad.