Učitelj

Domaći rad učenina na osnovu experimen. istraživania 489

koji su se na svoj račun zabavljali. Jednom ie M. doveo učenike u 4 sata posle, te im je sugerirao, apelujući na njihove mlade godine i veliku voliu, — i tu sugestiju svi dečaci primiše, te je stroi pokazivao rastenje dinamičke snage. — · Veoma značajan rezultat Mayerovih experimenata je prividni imunitet dečji za distrakciju od običnih uzroka. Čini se, da i domaće radnje, koje su vršene, bez jednoličnog, običnog uznemirivanja su lošije, nego one, koje je učenik radio za vreme buke, monotong uđarania, nemira. Prema tomu buka ulice, galame iz susjedstva ne daju tendenciju za distrakciju, samo neke interupcije, kao konverzacije s drugima raztrešuju decu. |

Meumanu dolazi čak do zaključka da ie domaći rad i po svom kvalitetu lošiji od škol. rada, dok Šmit tvrdi da je domaći boljeg kvaliteta od školskoga. No zato ipak ne zapostavlja domaći rad, već ga preporučuje u slućajevima kad se traži od deteta da individualno što izvede, što zahteva utisak personalnosti (imaginacije) suđenje ili zaključivanje. Do istog zaključka je došla i predavačica sa svojim experimentiranjem, davajući učenicima III. razreda razna pitanja, da ih po svojoj volji reše, kao: „Što si želi svaka? Što najviše voli? Kako si predstavlja dobrotu dragog · Boga? i slična. — Općenito uzeto djeca su odgovorila mnogo samostalnije i sabranije u domaćem radu, nego u škol. zadaći. Ovai experimenat je pokazao još jednu dobru stranu, naime s tim . se može dobro upoznati psiha dečia i individualnost pojedinca, te senzibilnost, dobrota Srca i t. d. Jedna učenica na oko tvrdo= glava, bez osjećanja, — no оуај те ехрептепа! озуедосјо posve protivno o njoj. Ujedno dolazimo i do sporednih rezultata, naime experimentalna metoda, daje nam intimno znanje pojedina :·a, njihov način rada, te pogreške u tom radu.

Slične experimente činili su Lyford Američanin, te Wundtov učenik Dr. Jager, Miss Frumbul, Dr. Judd i drugi. Ostat ćemo kod ovih napometutih experimentista i sabrati glavnije rezultate u zaključku.

· 1. Domaći rad je u povolinim prilikama od pedagoške vrednosti, osim kod slabunjave dece kod koje bi bila opasnost po zdravle., ~ | · | 2. Pedagozi i škol. higijeničari slažu se u tom, da treba učenike dobro pripraviti za domaći rad.

3. Experimenti dokazuju da se neke vrste rada bolje vrše u razredu, a neke bolje u domu t. j.: što više neki rad zahteva