Učitelj

Листак 121:

Какав је главни задатак летњег радар — Подржавати везу деце са школом, са наставом да се не би зауставили у започетном раду и — забаве. У најпростијој и најприступачнијој форми то би се могло изразити у обавезно самостално веж"бање, под надзором наставника и васпитача од прилике један пут недељно. (вођење дневника, испитивање разних страна домаћег живота, — најпростија статистика и економија, састављање колекција, белешке о посматрању живота код биља; и животиња, цртање посматраног и прочитаног, састављање планова, географских карата — такође општих и делимичних са престављањем узрочности постепеног развића, или опадање разних странака народног живота (на пр. по Виперу), упоредне таблице, проценте, физичне опште и многе друге послове, за које зими нема времена приликом брзог преласжења програма.) Радови ти морају бити исто тако обавезни као и зимски. Проверавање рада може бити опште и појединачно, што зависи у неколико од ученика и манира наставниковог. Појединачки разговори наставника са васпитаником могу имати велику РОДНО за њихово зближавање један другоме.

У савршенијој форми заједнице деце са васпитачима, могла "би се преставити у свакодневном занимању од два часа дневно, првенствено на ваздуху. Овде би биле заступљене разноврсне ескурзије с путописима, земљомерство, реферати, дечје новине ки часописи, дечје новине и часописи, биоскопи и концерти.

Американске и јапанске школе одвећ се усхићавају физичким спортом. Без сумње, боље и спортом, него да у нераду наш подмладак проводи време. Али поред позитивних страна (тахтит јачања, повећавање радне способности, развијање предузимљивости, окретности, умешности, стрпљивости ит. Д.) "спорт, или тачније — спортска прекомерност, има и негативних страна. Физичка презамореност, нарочито у раном узрасту, штетно делује на цео организам. Умни човечији развитак се, код потпуно обузетог спортом, несумњиво, такође задржава. Али, свакако, најглавнија шкодљивост спорта је, што се од силног напрезања кидају нерви — та стална последица сваког надметања за наградом и одличјем. Родитељи ће вам причати "о тешким душевним потресима, које преживљују млади спортисти после неуспеха, а понекад и после победе у борби за