Učitelj

674 · Учитељ

= с, 2 прста пружена горе == у, а доле = л..., савијене руке да се прсти додирују = о, размакну ли се = с, стане ли пред тај положај други ђак леђима окренут са напред савијеном руком = а, рукују се двојица = н, држе ли се опуштеним рукама = м, подбочен једном руком = р, обема = ф, пружена рука напред са обореном шаком = TI, тако устрану = т... |

Намештање уста за изговор гласа, певање, ова гимнастика телесна ради слова и рад средствима разнић бива каткад и смешно и шаљиво, увек је занимљиво, никад није досадно, а природно је, јер задовољава неодољиву тежњу кретању и употреби нагомилане енергије, а успех је много поузданији и бржи а са мање муке учитељеве и ђачке. Све се може изводити и ван учионице, у игри, при чему се озбиљан рад чини забава. Почетна настава и треба да буде игра и благ, неосетан прелаз у школски рад.

Којим ће се редом учити самогласници до воље је учитељеве. Основни је глас а. Простија су слова: о, у, и. Говорни природни ред је: а, 0, у, е, и. Пошто је читања лакше од писања, то и препоручујемо да се ђаци науче читати и разликовати самогласнике и правити слова посебно а бев "састављања њиховог (н. пр. аа, а не: ао). За то време учитељ ће слова показивати на словарици, цртаће их на табли, а, ако су деца оспособљена, могу и она цртати их по диктату и упућивању. i

Док деца појимају гласове и слова самогласника треба да утврде ове појмове и дефиниције : | 1. Ствар је што видимо и хватшамо.

2. Ствари се могу насликати цртама.

3. Ствари и слике видимо очима.

4. Глас је оно што чујемо ушима.

5, Слово је знак (слика) за глас.

6. Глас чујемо и говоримо.

7. Слово читамо и пишемо.

8. Гласове: а, е, и, о, у можемо · певати.

Резултат свега био би: постави прилику да деца стекну искуство, да нађу глас и науче слово гласа, уз шо разговор, игра, веселест, рад.

МЕ