Učitelj

Књижевни преглед 67

и шесто, седмо, осмо, свега осам; а не: 5и 1 јеуб., би! =7, 7 и !==68, то ремети правилан ток мисли и разумевање додатка или остатка. Овим се адаптира чуло слуха, концентрише пажња и омогућава и приморава да сваки, и слабији ђаци, дођу до резултата. Најзад тиме се утире пут за напред и назад по бројној скали, то такоређи подмазује да тај механизам клизи лако, сигурно, јасно и брзо.

Наставник да је начисто са правилима, али да их не саопштава својим учевицима. Све да се сведе на ргд и навику _ јер се тако и креће дечији духовни развитак. Правила се сама 'натурају доцније и, несвесно, диктирају правилан рад без правила. _

Правилно и савесно обрадити прву десетицу, али не по Лају и његовој рачунаљци, него природно искоришћујући природу и дечију садржину, па је дата основица основици свера доцнијег рачунања.

НЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А) РЕФЕРАТИ ДОМАЋИХ КЊИГА И ЛИСТОВА

Tracy Simpel: Психологија детињства Укупно излагање. дечје психологије за ученике учитељских школа, студенте и "учитеље. Стр. 180. Превео Јов. С. Јовановић. Издање књижарнице Рајковића и Ћуковића, Београд. Цена2.

У последње време парола „реформа школе“ стално је на деневном реду. Парола ова има врло широко значење. Пре свега она се, као захтев, протеже на све школе: од основних преко средњих до највиших. Затим, ако се мисли само на једну врсту школа, није њено значење ни овде узано. Ту је телеолошка реформа, административна реформа, наставна реформа, и т. д. једна од ових рефорама, наставна реформа, обухвата у себе и реформу уџбеника. Захтев за реформом школских уџбеника бесумње је један од најактуелвијих. Са свију страна се подижу жалбе, како су твв. „монополисани“ уџбеници, тј. они, које је препоручило Министарство Просвете и којих се наставници морају придржавати, застарели и како не одговарају нити савремевим научним резултатима, нити педагошким захтевима. —

| 3.