Učitelj

128 Учитељ

Ово ваља документирати. На организам бесусловно деструктивно делује употреба алкохола. Алкохолизам заиста уноси у људе физиолошке неправилности, па је сасвим природно, да. из тих неправилности и потекне нешто што не ваља,

Какав ће плод воћка дати, зависи и од терена на којем. расте и од разних физиолошких процеса под чијим се утицајима споља развија. Свећа гори док траје калорија у горивим материјама, док траје онога воска и фитиља. У колико је матернјал финији и чистији светлост је свеће све сјајнија и далекосежнија. Душа се.може упоредити с пламеном свеће, која гори док траје горива и у колико је то гориво "финије о. толико је-и светлост јача и јаснија. Ако линемо једну кап воде на тај восак, почеће свећа да цврчи, светлост ће се умањити И гореће јадно и бедно.

Све што на физиолошки систем рђаво утиче, рђаво утиче и на душевни систем човеков, исто онако, као што на светлост свеће утиче она кап воде, која се на свећу линула.

Дакле тврдња, да је неваљалство зло, које долази само споља и са старијих на млађе, тачан је, па и онда, ако би дете било већ и рођено неваљало. Пример с алкохолизмом изнет је само као један пример, а могло би се изнети још маса других разних примера, који би нам доказали, како неваљалства могу да буду у потпуној вези с природним увроцима. Па и у таквим случајевима није искључена могућност за сузбијање неваљалства. Мора се настојати да до тих разлога не дође, а то се постизава једино и само васпитањем. За систематско васпитање нашега друштва постоји данас школа. Зато је васпитна страна школе много значајнија, него ли њена дидактична и има ли школа васпитнога успеха, тада је постигла тек свој прави и истински циљ и у томе лежи њена права вредност и садржина.

Физиолошки мотиви, који су, рецимо узроци неваљалствима могу, као што смо споменули, да се јављају у разним. облицима. Колико пута наилазимо у животу, да је од два рођена брата један добар и честит човек, а други окорели неваљалац. Обадвојицу су родитељи једнако васпитавали, па ипак јављају се као два контраста. И ако би се проучавао онај неваљали можда би се нашао узрок његовог неваљалства чак: у зачетку његовог живота и ту би вредила теорија, да неваљалство имаде и своје физиолошке узроке.