Učitelj

136 Учитељ

Ова ће тема постужити за расправу на учит. скупштини среза сремско-митровичког.

( овоме питању билили су неки листови током ове годин отворили анкете, па је тим поводом и ова расправа потекла, не би ли на тај начин у томе питању учествовали најмеродарнији фактори и наши учитењи.

Сремска Митровица 1923.

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

Дечја изложба у Београду. — Почетком јуна ове године отворена је у школи код Саборне Цркве дечја изложба, која је била заинтересовала цео културни свет у престоници. Онаје имала не само један силан педагошки значај јер је сконцентрисала у себи све што је за једно правилно и хигијенско васпитање потребно, већ је имала и културне вредности што је издигла дечје питање баш сада када је оно на дневном реду.

На изложби је приказано дете од рођења па све до 18. године што је, разуме се, изненадило све посетиоце. Затим у десет соба приказано је дете савршено у психолошком, уметвичком, продуктивном и хигијенском значењу, приказане су разне дечје епохе, затим разна дечја одгајилишта и разне дечје корпорације. . | _

У једној великој дворани су „Материнско удружење“ и „Капља млека“ изврсно уредили статистику болести, здравља _и неге детета, табеле умирања и рађања; видели смо један рад, који је захтевао велики труд и издржљивост.

У другим дворанама били су већином изложени радови разних дечјих школа, корпорација и појединаца. Неки духовити радови малишана на подручју играчки, показују много инвенције и практичности, каткад чак и један композит у материјалу, који доказује и смисао за решење компликација. Женски ручни радови су увек у стилу оне прецизности и естеског укуса, кога жене за тај посао атавистички наслеђују и даље спроводе кроз све послове.

та