Učitelj

Просветни преглед 137

Нарочито нас је зачудила школа глувонеме и слапе деце са својим радовима, који доказују, колико је труда и педагошке уметности морало претходити тим продуктима, који су из разнах заната и разног материјала лепо и зналачки начињени. :

Дечја уметност је највише интересовала. Ту смо тражили „ону спонтану талентованост, која се често код деце врло Dao показује. И заиста у оделењу „Подмлатка црвеног крста“ и „Глувонеме деце“ опазили смо неке радове, који својом примитивном техником, свежом и спонтаном инвенцијом често изненађује. При томе смо се сетили оних лепих психолошких наивности сликара Паула Клеа, који је хтео и приказао тај примитивни рад са савршеним познавањем технике. Ова пак деца нису у техници доспела до неког искуства, али су зато директно изразили свој сурови мали таленат и изнели неке ствари, које би бољом NIPANN биле вредне једне модерне изложбе.

Глувонема деца су у уметничким радовима показала неку чудну символику и фантазију, приказујући у сликама своје снове често са тако чудним психолошким варијацијама, да смо осетили готово неку непознату расу пред собом која је дошла до изражаја после дугог рада аналфабета до неке техничке спреме, да изрази своје фантастичне доживљаје, који су неки индиректни део инстикта и расположења према извесним стварима.

Дечја изложба била је једно лепо изненађење и сведочи о вредноћи и раду њених педагошких фактора.

Савеке Пчелице. — Једна од најсимпатичнијих дечјих орга · низација у Београду је друштво Савске Пчелице, које је основано још 1. фебруара 1921 године у OČHOBEDI| школи на Сави. Доцније су створени читави „ројеви пчелица“ по свима школама у Београду па и ван њега. Задатак је ове дечје организације: да од најранијег доба привикава децу реду и раду; да спречава штетан утицај улице; да потпомаже сиромашну децу; да успостави сестринске везе између малих девојчице из целе наше земље ради што скоријег нашег духовног уједињења и да потпомогне ону нашу децу, која се пате под туђом власти.

Савске Пчелице одржавају сестринске везе са „пчелицама“ нз Дубровника и Цавтата. Оне често шаљу једне другим