Učitelj

~

Просветни преглед 14»

Енглеска

Просвешни буџет. — У Енглеског буџет министарства просвете за ову годину износи 87 милиона стерлинга, што чини 25 милиона више него буџет министарства војног и 24 милиона више него буџет министарства марине.

Шпанија

Увођење ручног рада. — Министарсво Просвете и лепих вештина у Шпанији још 1901 године увело је наставу гимнастике и ручног рада као обавезне предмете у основним школама. Од тада се је ручни рад интензивно предавао по школама. Уз школе су подигнуте нарочите сале за радионице и деца су прво поједине предмете цртала на хартији па су после ишла у радионицу да тај цртеж израде од картона, дрвета, плеха, креде, гвожђа и т. д; Како је у последње време поскупео материјал за ручни рад, то је Министарство своју помоћ за радионице повећало а издало је наређење, да општински судови такоће извезним сумама помажу такве радионице износећи им велику социјалну важност ручног рада. Најбољи шпански часопис „маја а! Редасорја“ који излази у Мадриду донео последњем броју чланак самог министра просвете: „Ручни рад у основној школи“, у коме се излаже васпитна вредност ручног рада и позивају се сви наставници да тај предмет најстрожије предају. . : P. M. Cr.

ПРЕГЛЕД НАСТАВНИХ СРЕДСТАВА.

Светислав Ст. Радојичић.

Учило за почетну наставу читања (Кинематограф за шчитавање).

У намери да олакша начин шчитавања у почетној настави читања и писања, које доста задаје брига невештим и неискусвим наставницима конструисао је г. Св. Ст. Радојичић секр. Мин. Просвете наставно средство, које је назвао Учило за почетну. наставу читања (кинематограф за шчитавање).