Učitelj

140 Учитељ

O = ЕН | А O O S “=

1. Рад на пропаганди против туберкулозе треба што више појачати на тај начин што ће се ширити међу народне масе најелементарнији појмови о туберкулови, што ће се ширити свест о њеној опасности и свест, да се дете може потпуно сачувати од те болести.

2. Нарочиту пажњу треба обратити на зграде У којима деца станују јер је то најважнији проблем и том погледу.

3. Треба побољшати школске приликеи поставити школске лекаре, који ће водити рачуна о ученичком здрављу.

4. Основати што више школа на отвореном простору и одвајати у засебна одељења ону децу, чије су породице туберкулозне и која имају извесних физичких недостатака. Такву децу хранити јачом и "здравијом храном, и

5. Помагати и ширити све оне установе, које се баве фивичким васпитањем деце.

Борба против аналфабетизма. — Школске 1922-23 године у Италији је отворено 377! школа за неписмене и у њих се уписало 158.603 ученика, од којих је свршило школу 154.822 ученика са задовољавајућим успехом. На издржавање тих школа утрошено је 5,700.000 лира. |

Просвешни буџет. — Просветни буџет од од 1. јула 1923 године до 30 јуна 1924 године износи 911,519.092,01 лира. Кад се зна да Игалија броји близу 40 милиона становника, онда излази да сваки Талијан даје годишње по 25 лира на културу. Буџет за основну наставу износи 503,295.446 лира, што чини по 13 лира на сваког становника.

Удружење за педатошке и социјалне студије. — У Неапољу је основано поменуто удружење са циљем, да прикупи у једав организам све културне раденике на пољу уздизања нових генерација, да усади у свест владајућих класа идеју како је школска реформа неопходна и како треба отворирити што већи већи број института за напуштену децу. Удружење се још бори за слободу савести и научног мишљења и председник му је професор Гвидо дела Вале, који предаје педагогику на неапољском университету и који даје сва обавештења о педагошком и културном покрету у Италији.