Učitelj

86 - Учитељ

ученика и ученица већ и у ширим круговима где је он стекао много симпатија и популарности Али утицаји ондашње Мађарске шовинистичке владавине омели су га те није могао дуже остати на томе заводу због његове експанзивности и он напушта поље тога благороднога рада невољно и враћа се опет својим правним студијама у Цирих у Швајцарској.

Из Швајцарске пође млади Радосављевић у Америку, колевку експерименталне погагогије и уписује се на педагошки факултет Њујоршког универзитета. Ту, у Њујорку, услед тешких финансијских прилика у великој борби за живот, у туђем свету, морао је, поред својих студија улагати и огромне напоре ради одржања егзистевције и бавити се журналистиком, чему му је много допринело бављење у Цириху и студије у журналистичком одсеку правног факултета. Па чак је у једво време услед тешких материјалних прилика морао прекидати и философске студије и новинарски рад и ступити у рускосрпску духовну мисују у Чикагу, где је провео годиву дана!

1906. год, вратио се г. Радосављевић пенова у Њујорк где буде прихваћен од Америчке владе и помогнут да заврши студије положивши 1907. године с одликом први (практички). виши степен педагошки: Магвтег ој редагору (магистар педагогије). Друге године школовања на педагошком факултету Њујоршкег универзитета положи с одликом и други, виши степен: Docfor of pedagogy (доктор педагогије) и то је био први Славен, који је постигао овај докторат.

По свршетку педагошког доктората Универзитетски Савет Њујоршког Универзитета понудн му поред деканата доцентуру педагошке катедре, коју он и прими. Пре но што се прими те дужности вратио сео ферију школском у Европу где је одржао 2 курса из експерименталне педагогије у Загребу и Београду (1908).

После једногодишње доцентуре у педагошком факултету Њујоршког универзитета буде позват да заузме место првог асистента у великом психолошком лабараторијуму у Stanford Џимегоћу код Сан Франциска у Калифорнији. Гоњен непрестаном жудњом за усавршавањем и науком, и ако пун спреме и капиталног знања, уписује се Радосављевић, том приликом, за редовног студента Медицине где са успехом сврши први ригорозум и са болним срцем што се растаје од ових студија