Učitelj

Д р Паја Радосављевић 87

Радсављевић хита 1910, г. понова у Њујорк на позив педагошко-философског факултета, уз богате услове да се прими за редовног инструктора за експерименталну педагогију. Од тада (1910 г.) је он непрестано на Њујоршком универзитету где је у јесен 1913. постао ванредан а с пролећа 1914. г. и редован професор универзитета, на коме се положају и данас налази.

Године 1912 федерална влада у Вашингтену нуди му да путује у научној експедицији у Конго или у Аустралију или у Берингово море код Аљаске. Но услед породичних прилика није се могао одазвати томе ласкавом позиву. Као члан универзитетског сената биран је више пута за делегата на многим психолошким, педагошким и антрополошким конгресима, домаћим и интернационалним.

Због својих огромних и многобројвих научних радова и публикација, које ћемо ниже навести, почаствован је избором за редовног члана у овим научним друштвима и установама. American Psyhological Association; American Association or Advancement of Science; Ašsociation of College Profesors; National Educational Association; National Geographical Association; Association of Doctors of Pedagogy; New-York Universiti Alumni Association; American Froebel Leagne, XpBaTCKOr педагошког књижевног збора и т. Д.

Неуморан у раду поред својих редовних предавања на универзитету и семинарских радова г. Радосављевић је одржао многобројна јавна предавања као у Фребловој Академији (30) за народно просвећивање (6) Друштву младих хришћанских људи (10) по американским црквама, Колумбија универзитету, разним професорским, лекарским, учитељским, надзорничким и др. удружењима и т. д.

Ну најважнији и најобилнији рад др. Паје Радосављевића огледа се у његовим капиталним делима и научним публикацијама не само на српско-хрватском језику већ и на немачком, руском и енглеском језику, који су му пронели глас и славу по целом научном свету. Из оскудице у простору ми не мо:

· жемо навести све његове научне публикације већ наводимо

само ове: