Učitelj

Religija i seksualnost 435.

Gotovo čudotvorna, preporođajn moć, sa kojom Hrižšćanstvo može da otkloni zablude od liadskih slabosti, ilustrovana je sa naročitom jasnošću dejstvom krišćanskog verovanja u seksualnu degeneraciju. Ostavljaiući spoljne simptome na jednu stranu, Ona 5е dodiruje osnovnih središnih uzroka; ona ima za cili, ne da neutrališe simptome degeneracije, nego da podiže, stvara nove centre u celoi ličnosti. Ona je baš ta dubina i skromnost, koja ne dostaje onim reformatorima, čije misli ne baziraju na istinitom Hrišćanstvu. Kako ije Hrišćanstvo. uspelo u spasavaniu naroda dekadentne Rimske civilizacije od njenog strahovitog stanja degeneracije u pogledu na seksualnost? Kako je ono spaslo nove газе, koje dođoše u dodir sa ovim stanjem? Na koji ćemo način objasniti preporođajnu moć religije?

Odgovor će se naći u sledećim faktima: religija savlađuje opasnost jednostranog gospodarenja individue pomoču infelekta, čineći da intelekat ponovo zauzme svoje pravo mesto; da se ljudi oslobode od egoizma, i ona služi opštem cilju odvraćajući dušu od životinskih: funkciaa — koji |e mnogo bolji način da zaštiti ove funkcije od koje bilo vrste degeneracije, nego naibolie. obrađena nastava iz higijene. Zloupotreba seksualnih funkcija u traženju prosto individualnog zadovolistva, celokupno svesno obožavanje „erotic“-a, koje је slika modernog života, neprekidni razgovori O „ljubavi“, koji ne znače ništa više, u najbolju ruku, nego rafiniranu formu samoopraštanja — sve ove stvari Su tesno vezane sa nesrećnim materijalizmom celokupnog modernog gledišta života, sa posve razoravajućim intelektualizmom našega vaspitania i sa znatnim izbacivanjem iz koloseka onih velikih religijskih ideja, koje su jedino moćne da uzdignu čoveka iznad njegai njegovog životiniskog bića.

Stvarno religila ie od odlučne važnosti u našem seksualnom životu. Njena specijalna funkcija ie da očuva nedirnutu stvaralačku, proizvodnu moć u čovečioj prirodi. Erotički instinkti, koji treba dobro da služe evolucionom cilju iznad subjektivnog zadovolistva individue, postaju

iz osnova pokvareni i degenerisani u srušenoij osećainosti.