Učitelj

436 У нитељ

Hrišćanska religija jie sačuvala u životu — u seksualnoj eblasti kao i svuda — duh požrtvovanja, sposobnost za pobožnost; na suprot žudnji za zadovoljstvom, ona je zaštitila, obogatila i ojačala sve one društvene i altruističke emocije, koje su tako tesno vezane sa našom seksualnom prirodom. S druge strane, jednostrani racionalizam, po svojoj prirodi, mora da odbaci požrtvovanje kao što mora da odbaci i budući život. I ako teorijski potpomaže ideju požrtvovanja, on nikad neće razvijati požrtvovanje, jer krug ideja, koje racionalizam zastupa, nisu takve prirode da vode u Ovom pravcu.

Vrlo je tačno, da je u sveri pola i seksualnoi higijeni funkcija religije od najveće važnosti'). Institucije i ideali, koji inspirišu i vežbaju. duh požrtvovanja, neophodni su stubovi, koji izdržavaju našu seksualnu prirodu u zdravom stanju. Kad je individualni egoizam, sa svojim ćudima i zahtevima, nadmoćan, otvoren je put, koji vodi svakoj vrsti fiziološke bolesti i degeneracija.

Ovo treba da pribeleže oni, koji imaju običaji da · govore o „zdravom životinjizmu“ i oni, koji obožavaju nagotu. Oni idu putem, koji vodi razorenju svih zdravih instinkata. S engleskog

Drag. A. Marković.

Бл. К. Ристић, — Босиљград.

0 учитељском самообразовању

— реферат, читан на П ред. састанку Босиљградског с. уч. друштва 16. дец. 1923. —

Једно од најактуелнијих учитељских питања, о коме се у последње време кроз нашу, учитељску штампу, много писало и расправљало, јесте питање вишег учитељског образовања. Но, како је ово питање, регакционарном вољом компетентних, укочено за време и стављено у недоглед, бар нама обичним из учитељског реда, — то је питање вишег учитељ-

1) Denijamin Kidd kaže: Sva je religija glavno ultraracionalna. Nijedan oblik vetovanja nije moćan da funkcioniše kao religija u evoluciji društva.