Učitelj

O учитељском самообразовању 437

ског образовања опет остављено самом учитељству, где је ено и поникло, да га оно својим властитим нахођењима, у границама своје моћи, бар ублажи, када га до потпунце не може да реши. И оно ће то најпреданије и чинити. Оно неће и не сме стати скрштених руку пред затвореним капијама својих првокласних жеља. Будући свесно своје недовољне спреме, коју износи из учитељске школе, оно ће то недовољно своје образовање надокнађавати радом своје властите воље и снаге. Оно је. то, поимајући правилно свој високи позив и положај, који заузима у друштву, предано чинило у прошлости, како што то чини и у садашњости. И о том личном раду учитеља на проширењу свога недовољног образовања, хоћу да проговорим овом приликом. Но, да би се што. рељефније показала та потреба личног учитељевог рада на самообразовању, неопходно је, ма и у најгрубљим потезима изнети околности, под којима се учитељ налази, а које императивним тоном изискују тај рад.

Ниједан ваљда положај у друштву није толико скопчан са свемогућим друштвеним манифестацијама животним, као што је то учитељски положај скопчан, односно сам учитељ. Строго узев: нема ниједног акта, ниједног покрета, ниједне организације друштва, где учитељ није умешан и не ВОДИ, ако не баш увек прву реч, а оно ту до прве. Јер, служећи поглавито у таквој средини“, која је увек готово испод нивог. његове просечне интелигенције, он увек доминира својим интелектом и вечито је у пози једног вође, који је позван за све: и да организује, и да води, и да креће, и да држи, као. и обратно: да већ ангажовану масу на једној страни, свраћа на други пут.

Узмимо прво учитеља на селу. Оставимо на страну његов: специјални рад у учионици, где му је осим чисто педагошке спреме, потребно и једно солидно свестрано знање, да би могао одговорити на онај безброј чудноватих питања радознале деце о које-чему. Пођимо за њим, кад је изашао из школе и кренуо селом, па евентуално, после одласка до суднице, свратио и у крчму. Ту је свамогућа елита сеоска: председник, кмет, деловођа, по који одборник, који имућнији

# Мислим на село и обичну паланчицу.