Učitelj

478 Учитељ

гутану“ (21 и д.) „о домаћој и питомој мачки“ (Збид), „лисици“ (64 и д), „мрком медведу“ (77 и ду „о домаћем говечету“ (142 и д), па видети колико ту има лепоте у излагању и без поетског фразирања које се не сме трпети у оваквим књигама. Све је то изложено по биолошком методу тако занимљиво, тако прецизно (где је то извесно) да надмаша и далеко иза себе оставља све уџбенике, ове врсте. А илустрације г Оне су понос и гордост овог дела, тако чисте, јасне, уметничке, престављајући увек неки значајни моменат из живота неке животиње, заслужују да се „прештампавају“ по дечјим. и омладинским журналима, који су пуни и препуни проза и песмица а не доносе оно што омладинну највише занима „зоолошку прозу“. Слике бр. 39, 42, 48, 52, 56, 72, 78, 89, 104, 118, 240, 277 и т. д тако су уметнички и тако јасно израђене да би их ја све унео у „Познавања природе“ за основ. школу.

Ово јединствено дело у својој врсти препоручујемо свима колегама из српских, хрватских и словеначких крајева, пошто ће у њему наћи увек нових стимула за свој рад у основној школи. Писцу и издавачу хвала на оваквом делу које нас досојно репрезентује пред страним светом.

Мил. Р. Мајсторовић, =

Станоје М. Мијатовић, Град Воден. Издање Друштва Св. Саве. Засебно одштампано из ХУП. књиге „Браства“. Велика осмина. Страна 32. Београд. Штампарија „Св. Саве“, Бланкова улица 16. 1923 год. Цена» |

Унапред знамо, да ће ова књига особито заинтересовати,, на првом месту, оне наше другове и читаоце, који су били на. Солунском фронту, а особито који су се ма и најкраће време бавили у лепом и класичном нашем граду Водену, који није имао ту срећу да буде под окриљем наше Краљевине, и који. је после смрти нашег цара Душана од нас отргнут и још никако не повраћен. Наш друг г. Мијатовић, као опробани и признати радник и на антропогеографском и етнографском пољу, описао је овај град зналачки и до ситница. Поред тога што је опширно описан данашњи Воден, описана је (ма и у кратко) и његова историја или прошлост, као и његова будућност. Од интереса је његов поглед за време наших изгнаничких дана Ту су поменуте и све наше установе којих је: