Učitelj

516 Учитељ

тача. Напредак! Једна мехнична пекара производи десет пута брже хлеб, него што га производи обичан пекар. Напредак! Овде је напредак драгоцен и у томе, што се тесто не гњечи рукама радника, а то је посао доста одвратан и не доликује да се врши у једном цивилизованом народу.

Истина је да претерани машинизам, који прети да нас преплави, није без опасности. Али с друге стране ми му не можемо одрећи велика доброчинства која нам чини, јер он повећава благостање, уздиже материјално, пошто његови продукти постају јевтинији и боље одговарају нашим потребама.

Био би необичан парадокс жалити се на проналазак палидрваца зато, што при изради истих, хиљаде људи се осуђују да раде један монотон и заглупљујући посао, и што се помоћу истих лакше извршују пожари. Треба ли због тога да се враћамо у преисторијска времена када је човек, да би добио ватру, трљао два сува дрвета.

Између материјалних елемената наше цивилизације, треба признати велику важност медицинским наукама. Срећа људи је у врло тесној вези са напредовањем медецине, хирургије и хигијене. Јер бслест, бол и смрт — а против тога лекари су сами себи ставили у дужност да се боре — то су три гнусне и подле богиње које представљају оно, што човек највише мрзи и чега се највише боји.

У првим временима човечије еволуције а такође и данас код дивљака, који су и до данас сачували дивљаштво својих предака, болест је се сматрала као нека божанска казна. Херкул је давао епилепсију. Веровало је се да су Хекат и „Лусина такођ утицала на болести. Можда и данас има у нашим удаљенијим селима у којима старији свет верује да месец има извесног утицаја на наше тело, неки се и сад обраћају сеоским хирурзима а неки се плаше од мађија. Враћања и прорицања тада су били најглавнији принципи по којима су се болести називале, познавале и лечиле.

Ова детињаста веровања ишчезавају постепено.

Генијални Клод Бернар који је много учинио на унапређењу медицинских наука, рекао је приликом једног од својих најлепших открића (шећерне болести) да је виле и нимфе из прича, заменуо научним стварностима.