Učitelj

Шта је цивилизација 517

Отац модерне медецине и хирургије наш велики Пастер, нама је открио који су узроци болести, узроци објашњиви, опипљиви, проучљиви, јер то су бића која постоје, која су жива, то су паразити који су могу култивисати као жито или пиринач, а који без питања улазе у наше организме.

Ако се усвоји, да је цивилизација другим речима умањавање људских недаћа, онда се мора усвојити, да је. дубоко познавање болести један од главних одлика цивилизације.

Напредак медицинских наука омогућава све више успешнију акцију против болести. Патологија, то јест наука O познавању узрока болести, иде упореду са терапијом, која се бави самим лечењем. Терапија, која се оснива на посматрању и експериментисању, сваког дана бележи напредак. Скептици се могу подсмехивати и добацивати недуховите вицеве на рачун медецине. То нас се мало тиче! У том експериментисању мењају се често методи а што даје повода подсмехивању, само то исто доказује да је медицина увек у истраживању.

Њојзи остаје још много да тражи. После Пастера она је учинила један врло велики скок. Пре три четврти века, није се знало за анестезике; пре пола века није се знало за антисептике; а пре четрдесет година није се знало за благотворну серотерапију, коју су дали медецини прво физиолози француски а потом немачки. Радиотерапија је сасвим садањи проналазак. Сваки нам дан доноси победе у борби против микробских инфекција и интоксихација. Каламњење богиња, то је један диван проналазак који је случајно откривен; међутим сад се зна тајна каламњења, јер је откривен и принцип којим се ублажавају отровне бакциле. Ако се успе, а што је донекле вероватно, да се пронађу ублажавајући ваксими за све болести, тада ће све болести бити савладане. А то ће бити између осталих највеличанственији триумф цивилизације над варварством. 7

У истини, и ако се ја безгранично дивим делима Пастеровим као и модерној медецини, ипак ми то не забрањује да верујем, да оно, што има тек да се открије, биће значеније од свег овог што је до сад откривено. За медицину као и за остале науке, ми ћемо доживети неочекиване промене. Можда ће баш сама медецина као елеменат наше цивилизације изазвати у истој најдивније метармофозе.