Učitelj

Књижевни преглед 627

Слова или како их још називамо букве, морају се учити па учила се она словарицом, букваром или другим чим. Можда је и писац за обуку нашао какво ново средство, но зато не треба викати на садања средства. Буквар није једино средство за обуку у писмености, те зато не мора сам вући сву одговорност. Од средстава поред буквгра још имамо: словарицу, таблу, таблицу итд. Сад већ имамо и кинематографски апарат. Избор је речи свуда неограничен и можемо га удешавати према дечјем интелектуалном развитку.

Писац узима за пример буквар Г. Станојевића“) и критикује избор речи н. пр: попа, репа, пера итд. Нема овде скокова, јер се предмети код деце могу јавити у просгторној представи. Могла су деца све то код попа видети.

Писац помиње дечји духовни капитал са којим деца у школу ступају, који им служи за основ даљем интелектуалном развитку. Знамо, да је тај капитал у разним местима и приликама различит, али за то не мора свако дете имати свој буквар.

У буквару требају речи које деца већ имају, или их могу тако разумети и запамтити. Таквих речи скоро сваки буквар има, само се међусобно разликују по распореду, или је мала пажња обраћана на слогове којих има отворених и затворених, и слогова са више сугласника, који се у заједници лакше или теже изговарају итд.

Што се буквари брзо кваре и цепају умесна је примедба, али је томе крива слаба техничка израда, а никако, што су га деца омрзла. Но ако би се и десило, да из мрзости дете поцепа буквар, томе је крив сам наставник, јер није умео да деци књигу омили. Ове непажње према својим стварима више има код варошке деце, него код сеоске, јер се на селу ствари теже набављају, те их за то боље чувају. Но имам других узрока.

Рекох, да се у букварској настави можемо послужити словарицом као и букваром. Словарица је од картона са исписаним словима и то с једне стране писаним а са друге штампаним. Овој би словарици требало додати велика слова такође писана и штампана. За слова има нарочити наслон са ква-

_ +) Станојевић и нема буквара. То је ваљда буквар Ур. Благојевића, или М. Стефановића. Прим. Уред.