Učitelj

Књижевни преглед 635

личину тона. Други су акценти при изговору слогова у речима кад се свака за се изговори. Реченице су као у песми строфе и долазе после 10. и 15. гласа.

Био сам на предавању код једнога мога друга. Давао је појам о реченици ! разреду. Заузимао је разне позитуре, да би деца увидела да он мисли. На питање шта ради, даваху му разне одговоре: гледа у таван, метнуо прст на чело, напућио се (намрштио се) и жмири итд. али ни једном детету не пада на ум, да мисли и хоће нешто каже. Одржао је цело предавање само због дефиниције, да је реченица исказана мисао.

— Шта им требају ове дефиницијег —

Чућете да по неки дефинишу самогласнике, да су то гласови који се добро чују, отежу се и њима се пева.

Још ни једну песму нису научили а ми тражимо да из песме издвајају самогласнике. Па и да знаду какву песму, опет нису способна за издвајање ових гласова.

Има сугласника са којима се пева. — Отац цуца дете на колену па му са „с“ пева или свира неку игру или песму; или у игри неко момче тресући раменима и преплећући ногама са „ш“ прати свирца и т. д.

Гласови „з“, „ж“, „в“ и др. без јеровања можемо отегнуто изговорити а да не губе особину самогласника.

Са гласовном наставом упоредо иде букварска настава.

Чим су деца добила појам о гласу, слажу га у слоговеи речи

и могу га применити у речима кад је у друштву са другим гласовима, на ред долази показивање слова као слике тога гласа. Да би утисци били што јачи, слова се показују на табли, словарици, бележе га руком по ваздуху, по KJynH MH T. ML, H на послетку га пишу на својим таблицама.

Каквим се редом ишло у гласовној настави, истим се редом иде и у букварској настави, те што је у гласовној настави зглашавање, у букварској је настави шчитавање. Ако је у гласовној настави утврђен правилан изговор гласа као и сливање гласова, шчитавање ће ићи без по муке. Шчитавање се врши помоћу словарице ређајући слова по наслону за гласове и речи. Исто се то ради и на табли. Избор је штива произвољан а слова ређамо штампана и писана. После читања долази преписивање на таблицама. Рад се врши наизменично.