Učitelj

640 Учитељ

Мора се признати да је | разред један од најважнијих разреда у основној школи. У њему се полаже основ писмености, а како ће се она даље развијати — то :е друго питање, Шесторазредне и оеоморазредне основне школе су наша прижељкивања, јер су код нас прилике са свим друге. Проценат писмених код нас је толики, колики је код других народа проценат неписмених, где се убрајају деце још недорасла за школу. Ко хоће да пише о нашим школама или за наше школе, он мора добро да упозна садашњу школу и прилике њене. Ништа

не казати док подлогу не испиташ. Уж«це. Бож. С. Поповић.

Роберт Сајдел, Циљ васпитања с гледишта социјалне педагогике. С немачкор Миодраг В. Матић. Библиошека „Будућност“ св. 19. Београд, стр. 32. Цена 4 динара.

Постоје више система педагогије и сваки систем поставља нарочиту и циљ васпитању. Тако Хербарт одређује за циљ васпитању „стварање моралног карактера“, Базедов пак истиче "као циљ: „Могућност корисног, патриотског и блаженог живота“, Салцман: „Развијање и вежбање младачких снага“, Неохуманисти : „Хуманитет“, Шлајермахер : „Развијање подобности за заједнички друштвени жиивот“ и т. д.

Ако се узме у обзир да васпитање као и моралност проистиче из социјалнога живота, људско друштво не би ни могло постојати без ова два јака чиниоца, онда је Шлајермахеров циљ потпунији, пошто васпитање има да припреми васпитаника за људско друштво да у њему дела и послује у правцу истакнутог циља. -

Сви су педагози имали намеру да утичу на преображај људскога друштва. То се ни једноме од њих не може оспорити, само што су једни хтели да васпитањем појединаца утичу на друштво, јер су мислили да ће појединци радити на уздизању друштва, а други су опет налазили за потребно да истакну потребу васпитања и образовања човека у друштву "за друштво, пошто човек живи у друштву, у њему налази своју срећу и може да задовољи и све своје потребе и да човекове особине добијају своју вредност онда највише, кад. се ставе у службу друштва.

Овакав циљ васпитању истиче и Социјална Педагогија и са ове се тачке гледишта он расправља у књижици чији натпис