Učitelj

646 Учитељ

и “ вечитој тежњи за светлошћу. И ово је једна од врло ефектних ствари ове књиге чиме се она завршава.

И не знамо шта бисмо најпре похвалили: стил; збијен, лак и течан; садржину пуну смисла, духа и осећања; опис тако живописан какав се у природи виђа; нов књижевни смисао: опсивање живота патника, који истински у животу и стварају живот, или дубоку философију, проткану животом обичних патника.

_ Г. Живадиновић је даровит приповедач. Њега није довољно читати ради уживања у лепоти цртања живота и природе, него га треба читати ради схватања једног новог живота, на који не треба роптати, јер и највећа дела поједивица, највећа дела народа, била су обавијена плаштом туге, загрејана уздисајима, оживљавана боловима који доносе оплођење, рађање и мучан пролаз кроз вечност. Својим приповеткама би је прокрчио себи пут кроз вечност на радост поколењима.

„Испод Озрена“ треба да краси књижницу сваког учитеља и сваког онога, ко воли живот и природу.

1 Дим Ђ. Дим.

Елен Кеј, Женски Покрет. Превео Ђорђе Пејановић. Издање И. Ђ. Ђурђевића, Београд — Сарајево 1923. Стр. 156.

У овој књизи списатељица Елен Кеј даје своја опажања о женском покрету, о успеху његовом, о типовима и облицима, као и песничким стањима што су још пре једног човечјег века добиле своја права и то таква права, за ксјима се жене боре преко својих организација.

Овај је покрет захватио и наше жене и сваког напредног човека мора идеја задовољавати, јер чежњом за нечим НОВИМ, то се ново полако израђује. Само је потребно да се свака ствар добро проучи па да се с планом и сисематски изводи на опште добро. Морамо одмах рећи да просветне прилике наше земље и Шведске далгко су једне од других. Свест шведске жене и свест наше жене није ни приближна, уопште узев. Али ово не треба да значи да код нас не треба да постоји женски покрет. Баш тај женски покрет може учинити много за подизање наше културе.

Ако је-тачно тврђење да су женском покрету већином уседелице девојке, распуштенице и разочаране удовице, онда