Učitelj

648 Учитељ

препоручио, да на првом месту прочитате његове „Анархисте“. У томе делу он је описао и изнео фотографије свих анархиста у свету, који су извршили какав злочин или покушај злочина па је изнео њихове физиолошке и психолошке особине и дошао до закључка: да се злочинци рађају са извесним способностима за злочин. После тога треба прочитати његова дела „Човек злочинац“ и „Жена злочинац“, која су пуна психолошких опажања. Његова кћи Паола под утицајем свога оца почела је да се бави дечјом психологијом и да бележи примере из дечјег живота. Тако је постала прва њена књига „Одломци из дечје психологије“, која је дочекана са таквим интересовањем са каквим се ретко која књига дочекује. Њен отац написао је предговор томе делу и треба видети, како је он топао и њежан и како бодри своју кћер, да истраје на томе путу, коју води у царство дечје и који је симпатичан за сваког васпитача и учитеља. Дело је, разуме се, разграбљено и данас га је немогуће набавити по књижарама. Могуће га је наћи само по народним библиотекама и по статистици наше народне библиотеке у прошлој години, та се је књига највише тражила за читање, Професор антропологије Ђузепе Серђиу своме часопису „Туја ф редаворја е зејепхе ап“, свеска 7. за 1894. годину дао је о овом делу једну врло па рецензију.

Али Паола није на томе стала, Продужила је да ради на пољу дечје психологије и 1904. године издала је у Турину друго своје дело из области дечје психологије „Га уна де батђин“ (Дечји живот) и њиме стекла толику славу, да ће се њено име помињати вековима. Дело је убрзо разграбљено и ретко се могло набавити. Сад је изашло и друго издање, проширено, попуњено и прерађено, па би требали да сматрате ва част, да га прочитате и по могућству преведете и на српски језик. Обратите се Госпођи Ломброзо у Турин, улица согзо Ревзсћјета 10, и оа ће Вам за превод дати врло радо одобрење. Она је сад удата за професора Караар и бави се установом дечјих библиотека, DPI ом дечјих забавишта и склоништа и пише књиге за децу“.

La ума деј батбим јесте дело, које учитељи и васпитачи апсолутно морају прочитати. Знам да га је превео на немачки професор Уфер и издао у једној педагошкој библиотеци у