Učitelj

650 Учитељ

Име Виљема Џемса некадашњег професора психологије и философије на Хавардском Универзитету (умро је 1910. Г.) познато је у философском и педагошком свету са његових огромних дела од којих је најбоље и најопсежније При-ципи Психологије које је изашло у 2 тома 1890. год.

Виљем Џемс је врло интересантан философ, чији је значај највећи у томе што је Дарвинову теорију еволуције схватио на један оригиналан начин и применио у философаији па чак и теорију сазнања објаснио биолошки, Тај исти принцип он је унео и у ово дело о васпитању.

„У овим поукама о васпитању“ —- вели преводилац у своме предговору — „Џемс је спровео биолошко гледиште, сматрајући дете као један организам, склопљен из нагона и стечених навика, а цео васпитни процес као систем поступака да се те навике стекну, било да су оне потпуно нове или да су добивене заменом урођене нагоне,

Дело је подељено на ХУ глава у којима се говори: 0 психологији и васлитању, 0 свести, дете као делатан организам, делање пи васпитање, потреба реакције, урођене п стечене реакције, шта су урођене реакције, закони навике, асоциЈација идеја о интересовању, о пажњи, о памћењу, о задобивању представа, о аперценцији и о вољи

Препоручујемо учитељима да набаве и прочитају ово

изврсно дело којим ће се користити веома у своме васпитном раду. Мих. М. ст ж

L. Lavtar, Računica za osnovne 5016. il, Srednja stopnja, Tretji izpremenjeni natis. Predelal Ljud. Čerjnej. — Ljubljana 1924. Žal. Ig. Kleinmayr & Fed. Bamberg družba Z.O.Z Cena Din. 18.

Med slovenskimi računskimi metodiki je Luka Lavtar gotovo najizrazitejši in povsem samonikel. Zafo so se njegove računske metode oprijele naše, zlasti osnovne šole prav testo in njegova didaktična navodila, ki jih je pred leti izdala SI. Šol, Mat, so danes učiteljstvu v osnovni šoli edini ukoslovni fokovod za pouk v računstvu. Ni čuda tedaj, ako је učiteljstvo ob razprodaji prvofne izdaje njegovih računic težko čekalo, da izidejo knjige vnovič celofno za vse učne stopnje.