Učitelj

Х роњи ка 655

дињем нашег троименог народа у једну државу прилике захтевају да се из основа прсуреци и цео систем националног васпитања и уџбеници у народној школи ставе на другу основицу но што су до сад били. .

Изложба ручних радова у Панчеву. Организација учитељица и забавиља из Панчева приређује 27,, 28. и 29. априла о Ускрсу изложбу свих школских ручних радова у Мушкој Грађанској школи. (О овој изложби проговорићемо у наредној свесци

„Учитеља“. *

Прашки учитељи у Београду. На своме турнеу преко Букурешта посетили су 21. априла ове године чешкки учитељи — 49 на броју — и нашу престоницу, којом приликом су приредили један концерат у „Касини“. На железничкој станици дочекали су своје чешке колеге београдски учитељи са својим надзорником, представници Општине, Учит. Удружења, разних културних и хуманих друштава и пев. друштво „Станковић“. У име Учит. Удружења поздравио је госте председник Удружења г. Милутин Станковић.

Београдска општина била је такође врло пажљива према браћи Чесима и приредила им је ручак у почаст њихову код „Империјала“.

Концерат прашких учитеља који је дават у вече истог "дана испао је врло сјајно. Њихов певачки хор долази у ред најбољих певачких хорова у Европи и Београд одавно није имао прилике да чује овако складну, сјајну музику какву је дао овај хор. Певане су најбоље и најтеже композиције чувених чешких композитора Сметане, Новака, Сука, Хелгара, Ферстера, Хилмера и др.

Наш најбољи музички критичар г. М Милојевић вели у своме приказу овог концерта у „Политици“: „Само у свечаним часовима живота човек преживљује тако узвишене тренутке као што смо их преживели ми, слушајући јединствен Збор Прашких Учитеља — сав од душе, од полета, од снаге, од културе и духа — вођен, на тако сугестиван вачин снажним шефом, професором г. Долежином“.