Učitelj

654 У Чери т бељ

Dečja biblioteka IL. Sidneu Кеја, Како je mali Sing pronašao da je zemlja okrugla. Prevedeno s engleskog Zagreb 1924. Izdanje nakladnog odjela Jugoslavenskog novinskog D. D. u Zagrebu.

Нова ђачка позоришна књижница, О Вајдл, Млади Краљевић, позоришна игра у 1 чину. Удесио М. С. Матовић, 1. књ. марта 1924. —- Св. 1. Београд 1924

Mato Lovrak. iz škole ljepšega, crtica iz Škole, namijenjeno učiteljima, učiteljskim pripravrnicima i ljubiteljima djece. Virevitica 1924. 5.52, knjigotiskara Braća Bralić.

Мали природњаци — слика из природе — за омладину приредио Мих. М Станојевић (са сликама). Издање књижаре Рајковића и Ћуковића Београд 1924 Цена 5 дин.

Евгеније Јелачић и Драгољуб Илић: Основна начела друштвеног живота Београд 1924 Издање књижаре Геце Кона Стр. 58.

ХРОНИНА

Стечај за букваре и читанке По расписаном стечају за израду Буквара и Читанке за основне школе за целу Краљевину јавило се је 47 писаца, који су поднели на преглед 25 Буквара и 57 читанака. За преглед ових дела образоваће се комисије. Како су ови уџбеници за наставу матерњег језика ој нарочитог значаја то ћемо будним оком пратити у нашем листу рад ових комисија и надамо се да ће оне унети довољно разумевања и савесности у оцени њиховој и руководити се само принципијелним гледиштима. Ми ћемо тога ради донети у наредној свесци и наше гледиште о досадашњим читанкама и модерним захтевима дидактике о настави матерњег језика и уџбеницима њиховим с погледом на историјски развитак и еволуцију читаначког питања у нас. С тога овим скрећемо пажњу меродавнима на тај чланак. Напомињем само узгред да досадашње читанке и буквари и ако су задовољавали донекле потребе наше школе у предратним приликама сад, после рата, услед прилика створених ослобођењем и ује-