Učitelj

УНИ о ЕНИ ОР O ER E = ЕРЕ

Успомени двадесето годишњице 17

преко својих листова изјасне: да ли се слажу с том идејом као потребном и корисном; верују ли да има могућности за одржање конференција и где би се и кад могла сазвата и одржата прва опшша словенска учитељска конференција. Томе позиву су се одазвали с похвалом и одобравањем 14. школских и учитељских листова словенских.

Управу Учит. Удружења је изненадио тај предлог и апел и она је у својој седници од 29. и 30. децембра те године донела одлуку да се има у шоме погледу држати решење учштељске скупштине и да треба у августу 1906. г, извести прославу 25 годишњаце Учит. Удружења и сазваши конгрес свих српских учитеља а југословенску учитељску конференцију позвати кад то јубиларна скупштина одреди. Програм за прославу и конгрес имали су да израде Мих. Станојевић, Јов. П. Јовановић, Станиша Станишић, Драгослав Петковић и Живојин Радосављевић.

15. априла 1906. год. издала је Удрава Удружења проглас свима српским учитељима у свима покрајинама где Срби живе и позвала их да учествују у прослави 25. годишњице Учит. Удружења и на Конгресу. Том приликом позвате су на прославу и организације југословенских учит. друштава.

Савез југословенских учит. друштава у Аустрији том

приликом, одазивајући се позиву на прославу, учинио је

предлог Учит. Удружењу: да се приликом одржања 1 Општег све српског учштељског конгреса одржи и Прва југословенска учишељска конференција и оснује Југословенски учитељски савез.

Управа Учит. Удружења примила је тај предлог.

На тај начин припремљене су три манифестације приликом одржања ХХШ учит. скупштине:

прослава 25. годишњице Учитељ. Удружења;

одржање ! општег учитељског конгреса свих српских учитеља и

сазив прве југословенске учитељске конференције.

Прослава двадесет петогодишњице Удружења изведена је у очи Преображења — 5. августа уз учешће огромног броја учитеља из свих српских крајева, делегата југословенских учит. друштава (хрватских, словеначких и бугарских) чешких учитеља, и делегата ХХШ учит. скупштине. За ову прославу спремљена је била нарочита књига Споменица KOV

Учитељ 2