Učitelj

22 Учитељ

рада и упозна шира јавност. Затим да се сазивом првог свесрпског учит. конгреса тај рад пренесе на целокупно српско учитељство и да се сазивом југословенске учитељске конференције ударе темељи стварања духовног јединства, зближења и рада свих југословенских учитеља.

Да би се с обзиром на политичке прилике, које су тада владале и заварало будно око аустро-угарских и турских власти, које су пратиле рад наших покрета и састанака, прихваћен је предлог Савеза словеначких друштава у Љубљани да се приликом прославе 25. годишњице Удружења позову делегати свих југословенских учит. друштава на ову прославу и да том приликом одрже југословенску учитељску конференцију. И тако је одржата прва југословенска учит. конференција после општег српског конгреса у Београду.

Конференција је одржата у сали код „Коларца“.

На конференцији су били делегати Учит. Удружења у Србији, Савеза југословен. друштава у Аустрији, Савеза хрватских учит. друштава и из Бугарске је дошао само Дим. Грнчаров уредник Педагошке библиотеке у Пловдиву и сви. представници југословен. педаг. штампе.

Конференцију је отворио Лука Јеленц а председавао је: Даворин Трстењак. Секретар је био Ст. Станишић.

На конференцији су говорили Иван Шега, Томислав Ивканац, Стева Јаношевић, Милан Смиљанић, Даворин Трстењак,. Дим. Грнчаров, Урош Благојевић, Јова Благојевић, Јован Пламенац, Јова П. Јовановић, Војислав Борић и Матија Хајни.

Иван Шега, словенски учитељ је прочитао правила Савеза југословенских учитељских друштава, које је спремио. Дав. Трстењак, она су усвојена без дебате. Потом су изабрана 4 лица у одбору која ће се старати за остварење ове: идеје о образовању савеза. Затим је донесена одлука по предлогу Милана Пејиновића којом се изјављује једнодушна жеља: да се учврсти и организује морална заједница међу Југословенским учитељима. Тога ради позвани су сви пријатељи да. настоје да се та идеја популарише а привременом одбору ставило у дужност да се побрине да се о годишњем одмору 1907 г. сазове и одржи Југословенски учитељски конгрес те да се та идеја оствари.