Učitelj

Успомени двадесето годишњице 23

Но тај Конгрес није одржан због познатих политичких прилика, које су наступиле, а после је наступила и анексија Босне и Херцеговине, велеиздајнички процес и др. прогони учитеља и националних радника...

Али семе посејано на првом српском учитељском конгресу и првој југословенској учитељској конференцији никло је и бујало својим рашћем кроза све крајеве нашега народа. Идеје, прокламоване на Конгресу и Конференцији крчиле су пута по свима крајевима, будиле револуционарни дух, запајала витешка срца уливајући им снаге за борбу и дајући прегнућа за велике догађаје, који се после не дугог времена збише на Балкану и из којих ниче нова наша велика, слободна држава Срба, Хрвата и Словенаца.

Млади пријатељи и другови!

Ви који нисте живели и сарађивали у добу ових славних догађаја наше прошлости, пре 20 годана, и који нисте имали прилике да их лично пратите и познате не можете појмити какво осећање радости и задовољства обузима раднике, који су срећни те су још живи и дочекали да уживају плодове својих трудова и идеала.

Ви, старији, који сте сарађивали овим знаменитим радњама, с нама заједно, срећни сте што сте дали прилике млађим генерацијама да се упознају с вашим радом из прошлости и подстрека да се на вас угледају.

Осврћући се на ову лепу нашу прошлост и гледајући с поносом на њу, сви ми који смо се скупили данас овде на овај општи Ш Учитељски Конгрес од ослобођења а који има и тај задатак да посвети неколико тренутака успомени ове двадесетогодишњице, мислим да треба да се са пуно захвалности одужимо свима трудбеницима и сарадницима на остварењу заветне мисли ослобођења и уједињења.

Одајмо пошту и пијетет свима нашим учитељским великанима који не дочекаше да виде остварене плодове свога напорног и трудног рада и својих идеала.

Сетимо се драгих наших покојника: Ивана Филиповића, Даворина Трстењака, Димитрија Путниковића, Уроша Благојевића, Јанка Веселиновића, Аркадија Варађанина, Ђоке Михајловића, Јована Благојевића, Милана Кобалиа, Томислава Ивканца, Милана Пејиновића, Гавре Путника, Љубисава Јо-