Učitelj

Просветни рад учитеља ван школе 359

НАРОДНО ПРОСВЕЋИВАЊЕ H. P. Milošević — Beograd. Prosvetni rad učitelja van škole“)

Napredak prosvećivanja našeg neroda, kao formiranje njegovog дићоупор jedinstva, stoji a tesnoj vezi s pitanjem O lČiteljevom radu van škole. Pre nego što budemo izneli u čemu se sastoji taj rad, mi ćemo najpre ukazati na izvesne prepreke i nezgode, koje ometaju mnogo tu humanu akciju.

Narodni učitelji bili su uvek nosioci kulture i progresa. Oni · su se trudili da, pored teškog nastavničkog rada u školi, svojim skromnim radom i van škole doprinesu koliko mogu bržem ргоsvećivanju narodnih mas4. Poznata je stvar, da je naš narod dosta. · zaostao od kulturnog: naroda na zapadu. Da bi ga mogli podići kulturno i ekonomski potrebno je, pored zauzimanja državnih. vlasti, još i snažna privatna inijaciativa. Na tome treba da radi celokupna naša inteligencija a napočilo narodni učitelji.

U mestu svoga službovanja učitelj zauzima једап Јер роložaj, koji mu pored vaspitnog rada u školi propisuje isvesnedužnosti i van škole u javnome životu. · i

Svaki onaj učitelj koji, sem školskog rada, vam škole nećeda radi ništa, izgovarajući se na razne načine, taj greši 1 пе dobar, pravi narodni učilelj. On i običan činovnik sa nakaradnim birokratskim shvatanjem svoje dužnosti koju vrši bez pOoleta i ljubavi. Na žalost, ako budemo iskreni, moramo priznati da ima danas i takvih učitelja, koji ne vrše svoju dužnost 5а onim idealizmom 1 istrajnošću, kao što su To radili ranije naši stariji drugovi i to pod težim okolnosttma.

Kod tih učitelja zavladala je neka apatija, ravnodušnost, kako. prema svojim staleškim unteresima tako isto i prema prosvetnomeradu van škole Kad ovo tvrdimo za jedan mali deo ućitelja, moramo reći da i drugi službenici ostalih činovničkih redova, nisu. u svakom pogledu ono, sto su nekad bili. A kod njih se opaža. izvesna utučenost i klonulost. | |

Danas se često čuje od djačkih roditelja, kao i od ponekih direktora i profesora raznih škola: kako su današnji učenici.

*) Ovo je izvod iz predavanja koje je pisac držao u Učiteljskom Društvu: u Salašu.