Učitelj

Просветни рад учитеља ван школе 361

ispravnim životom, savesnim vršenjem dužnosti i ljubaznim ophodjenem učitelj će najbolje probuditi, razviti kod gradjana interes za školu i prosvetu i tako steći njihovo poverenje, koje je bezuslovno potrebno za uspeh u narodnom prosvećivanjn. Mi smo uvereni da medju učiteljima ima mnogo odličnih školskih i kulturnih radnika, koji imaju puno lepih osobin4 i koji sa požrtvovanjem vrše svoju tešku dužnost, i podnose stojički sve živoine muke i nesreće. Ali, u opštem interesu, prinudjeni smo da ovde iznesemo i neke slabe strane izvesnih učitelja, koje su od velike Štete po ugled škole i učitevstva. Razume se, te slabe strane mozu i treba da se uklone.

Te njihove mahne oličene su u ova {ri učiteljska tipa: 1) Učitelj — partizan; 2) Učifelj — spehulant i 3) Učitelj — nadri адоокаг.

Naravno, broj ovakvih učtelja je mali i neznatan, ali njih ne bi trebalo uopšte da bude u redovima vaspitača i prosvetnih radnika. · | 1) Učitelj — partizan. Kao što se zna učitelj je prosvetni radnik i u isto vreme gradjanin.svoje države. On ima prava da ispoveda jedno političko uverenje, da ga brani, da glasa i na taj način da uliče na. politički, socijalni i ekonoski razvilak svoje zemlle. Ali, poneki učitelji greše i od inteligentnog: gradjanina, koji je svestan svojih prava i dužnosti, postaje otrovani, preterani · partizan, pa sa ostalim koptešima, služi kao slepo orudje pojedinim političkim demagozima. Zbog toga u narodu nastaju grdnje, svadje i razne tužbe. 5

U političkoj diskusiji učitelj treba da: bude pravičan i tolerantan, samo па taj način on će uticati na jačanje političke svesti i na popravku političkog i socijalnog morala, koji je danas toliko opao. Partizanstvo ubija učitelju ugled, stvara mu veliki broj neprijatelja i donosi mu razne neprijatnosti i nespokojstvo, Partizanstvo je takodje glavni uzvok opadanju ugieđa izvesnih kulturnih · ustanova na selu. Danas mnogi ljudi ne vode neku načelnu, idejnu političku borbu za velike principe i društvene reforme, koje će stvoriti blagostanje naroda, već mahom vode partizansku: borbu za obezbeđenje svojih ličnih interesa.

2) Dalje, ima učitelja koji, pored svoje prosvetne uloge, vrše i razne trgovačke-špekulantske poslove: uzimaju pod (arendu) zakup opštinsku zemlju, seju žito i dr. Neki kupuju i prodaju ovce, svinje