Učitelj

Педагогика као уметност о. 421

prati naročitim osećajnim naglašavanjem u gornjim stihovima 12rečenu istinu, da stvari imaju za nas onu vrednost, koju dobivaju •od osećanja za njih MU (Duševni pokreti... Svet. Ristić, Str. 15).

Naša narodna poezija bila je jedna ogroman faktor, koji je stekao velikih zasluga na oplemenjavanju u kultivisanju našeg naroda. I na suprot svima tvrdnjama koje narodnu poesiju nazi'vaju narodnom stoga što ju je narod "stvorio, žio je iznikla iz naroda, ja bih se usudio da je nazovem narodnom ne zato, već zbog njene značajne uloge zbog njenih vaspitačkih zasluga u narodnoj pedagogiji od ma koje umetničke pesme. Znači narodna .pesma postala je prvo umetničkom, sivorio ju je jedan čovek jedan pesnik i pošto je u sebi imala „emocionalnosti, jasnoće i lepote“ (B. Popović), primljena je kod naroda oduševljeno i centrilugalno zadirala u narod. Njen je autor umro, ali njegova genijalna tvorevina ostala je urezana je u dušu naroda, koji sa 'sobom nosi i ostale tvorevine svojih predaka; s njima korača u budućnost, i tako „kulturu čovečamstiva čine mrivi“. Glavna je konstatacija: narodna je pesma sa primitivnim instrumentom, kao što su gusle, učinila mnogo na sivaranju moralnog karaktera.

Možda na prvi pogled neobičan i neverovatan uticaj narodne poezije, jer izgleda da su one primitivne gusle bile moćniji vaspitač, da su više učinile za duhovno jedinstvo našega naroda no što fo "зада mogu učiniti sve škole.

Narodna, je poezija svojim umetničkim stavom i kao poezija i kao muzika bila prilagodljiva narodnome duhu. Ta smeša čiste poezije sa čistom muzikom nčinila je za progres našega naroda “više no što bi mogli učiniti svi Betoveni, Mocarti, Vagneri, Čaj· kovski, Kubelici jer je njihova umetnost visoka.

_ Ракбје, umetnički ton, ali ne ton visokog stila, već ton blizak narodnom shvatanju neohodan je tu ПА а 'tanju naroda. .

ни tome, mislimo, da pedagogika jedino svaćena kao umetnost i odenuta umetničkim ruhom može biti kadra da dostojno odgovori svome pozivu. Zašto? Zato što je „umetnost drvo koje ima manje grane nego пацка, ali joj je koren dublji i grane •doblje nego u natrke“.1)

1) B. Kneževič, Misli S 406.