Učitelj

Психоанализа снова. 651

сам путовала морем.' Један дечко од 5 и по година, доведен у једној екскурзији у Езећегпфај, близу НаПзфа -а, Он је чуо да се НаПзђа налази у подножју Пасћзбет-а, брда за које се он много интересовао. Из његова места становања, Апззев, Dachstein ce видео врло добро, и могла се, помоћу телескопа, разабрати зшпопује. Дете се трудило, у више махова, да га види кроз доглед. Екскурзија је почела у добром расположењу; радозналост је била врло заоштрена. Кад би се год опазило које брдо, дете би питало: „Је ли то Оасћође 2 Постојало је све ћутљивије у колико је добивало негативне од_ говоре; најзад оно се потпуно ућутало да ни речи није проговорило и одбило је узети учешћа у једном малом пењању које се хтело предузети у намери да се види један брзи поток. Мислило се да се дете заморило, али сутра-дан изјутра дечко је причао, сав радостан: „Снивао сам ове ноћи да смо били на Simonyhiitte”.

Као што се види, детињи снови су увек реакција на неки | догађај из буднога живота, који је оставио за собом неко жаљење, неку незадовољену жељу. Они се представљају без икакве прерушености и не треба им никаквог објашњења. „Они доносе директну и непритајену реализацију жеље.“ Жеља је дакле психолошки фактор који изазива сан. Она сачињава оно што Фројд назива „латентним сном". Њена, реализација даје садржину сна или оно што Фројд назива „израженим сном". Хтео бих путовати морем, то је латентни сан, то је несвесна жеља која је изазвала сан. Ја путујем морем, · то је изражени сањ, то је у сну задовољена жеља. Код детињих снова латентни сан поклапа се са израженим сном, и то је једно од њихових битних обележја.

Питање се сад поставља, како стоји са сновима, одраслих, код којих се не види никакав траг о каквој оствареној жељи, и који нам остају потпуно неразумљиви» Може бити да се и у њима налази нека прерушена и притајена жеља која их је изазвала и чије остварење они симболички представљају. На ово питање — као што смо већ наговестили — Фројд ће одговорити потврдно, и то после једног дубљег и свестраног испитивања огромног броја снова.

ı Ibid. 143.

а + 142.