Učitelj

Хроника 775

Ко жели да лако и пракчично изучи француски језик може се врло лепо кристити овим двема књигама француским

чији је наслов горе исписат. Метода је директна и обухвата

у концентричним круговима све области ствари које су у непосредној вези са животом.

Разуме се да се њима може служити само онај који је већ научио читати и писати и има најосновнија знања из француске граматике.

Могу се добити или у Француској књижари у Паризу Бејец еб Маспет или у Чешкој: Libraire Рашкејеппе Геоп Ропатаете у Прагу.

Оба. дела у тврдом повезу стају свако за се по 13.50 фр. а заједно повезана и картонирана стају 25. франака.

Хроника Интернационална Федерација Учитељских Удружења и Педагошки Конгрес у Берлину. — Од 12. — 17. априла, т. Г.

заседавали су у Берлину делегати појединих учитељских друштава учлањени у Интернационалну Федерацију Учитељских Удружења, која у овом тренутку броји пола милиона чланова из 14 разних друштава.

Делегати су решавали текуће послове удружења док се на Педагошком Конгресу расправљала питања актуелне важности за данашње стање школства и педагогике у свету. Ту су се чули најјачи немачки педагошки радници. Њихове расправе ће се оштампати у нарочиту књигу и ми ћемо гледати да са тим упознамо и читаоце „Учитеља“.

И седнице Федерације и Педагошки Конгрес били су једновремено, те су неки делегати присуствовали седницама Федерације, неки Педагошком Конгресу.

Приликом избора чланова за Извршни Одбор Федерације једно место је припало Југословенском Учитељском Удружењу, за које је председник нашег Удружења предложио г. Тихомира Костића, учитеља из Београда и п. председника Извршног Одбора У. Ј. У.

Делегације на Учитељском и Педагошком Конгресу у Берлину. — Своје делегације у Берлин послали су Мини-