Učitelj

776 Учитељ

старство Просвете, београдска општина, Извршни Одбор У. Ј. У. и Повереништво Београд. Министарство је послало г.г. М. Ванлића, проф. В. П. Школе из Београда и Јосипа Шкавића, професора Учитељске Школе из Загреба; београдска општина г.г. Милутина Станковића и Луку Јевремовића, одборнике; Извршни Одбор У. Ј. У. председника и п.председника Извршног Одбора, г.г. Павла Флереа, члана Извршног Одбора и Жику Ђорђевића, секретара секције за организацију и Повереништво Београд свога председника. Било је још и приватних посетилаца. међу којима иг. От. Чајковац, народни посланик и професор В. П. Школе у Загребу.

Пут наше делегације. — Наша делегација је на своме путу за Берлин свратила у Беч, где се састала са француском делегацијом. У Бечу је г. Ото Глекл, председник бечког школског савета, одржао једно предавање о бечким школама, па је онда делегате провео и упознао са бечким школама и разним домовима дечјим. Г. Глекл био је учитељ и као учитељ је изабран за председника школског савета. Данас су бечке школе најбоље на свету и ко хоће да види модерну школу, тај мора ићи у Беч, а за такав ступањ школа заслуга је нарочито г. Глекла, учитеља. И докле за Беч није срамота, да на челу школа буде учитељ, дотле се у Београду, изгледа, сматра за понижење да на челу београдских школа буде учитељ, и ако београдске школе, што се тиче њиховог педагошког уређења, још сном мртвијем спавају.

Из Беча је на путу за Берлин делегација свратила у Праг, где је братски дочекана од тамошњег учитељског удружења.

Педагошки Дани Интернационале. — Скоро истих дана када и Учитељски Конгрес у Берлину одржани су у Лајпцигу Педагошки Дани Интернационале. Дневни ред био је:

1. Материјални и морални положај пролетерског детета и ПЦ. Циљ васпитања. Реферисали су:

Мета Краус (Немачка; Материјални положај пролетерског детета; Д-р Деринг (Немачка): Психолошки положај; Кириакос (Грчка): Пролетерско дете и правни положај његов;