Učitelj

778 Учитељ

Начелно о учитељским кривицама. — У последње време учитељске кривице расправља тзв. одбор четворице са, канцеларијом у Министарству просвете. У том одбору су часни, правични и поштени људи. Али у интересу правичности до које је свима стало, ми бисмо у најлепшој намери скренули пажњу на три ствари: прво, да се никаква кривица, не узима у поступак по усменим тужбама приватних лица која после испадају сведоци, већ нека они поднесу писмену тужбу ако хоће некога да оптуже, друго, молимо да се никаквоме сведоку ништа не верује на исказ без заклетве и треће, молимо да се свакоме оптуженоме омогући да се брани лично или преко заступника. Мислимо да без овога нема правосуђа.

Пензије после 15 година. — Државни службеници грађанског реда, који на дан 1. децембра 1925 г. нису имали навршених десет година службе, задобијају право на личну пензију кад наврше петнаест година службе, која им се признаје за пензију, и од пензијског основа припада им за петнаест година службе 60% а за свако даље пола године по1% тако да за тридесет и пет година добијају потпун пензијски основ као пензију.

Започета половина године рачуна се као потпуна.

Прописи овог члана у свему важе и за оне службенике, који у државну службу ступе после 1. децембра 1925 године.

Пензиони фонд. — Чланом 345. финансијског закона. овлашћен је Министарски Савет, да на предлог Министра Финансија, а у споразуму са Финансијским Одбором Народ не Скупштине, на основу става П. члана 94. Устава, установи пензиони фонд за удовице и децу умрлих државних чиновника, који ће путем улагања осигурати породичне пензије тих чиновника.

Готовина, фондова, који су по ранијим законима постојали служиће за базу за образовање фонда.

Пријем нових чиновника и службеника. — У току ове буџетске године обуставља се пријем нових чиновника и службеника грађанскога реда у државну службу, сем случаја. повратка из пензије у активну службу.