Učitelj

ша

Хроника 777

Д-р Оки (Јапан): Положај пролетерског детета на крајњем истоку; Шуљгин (Совјетска Република): Држава и школа; Фриц Шмит (Немачка): Школа и религија; Пистрак (С. Република): Школа и друштво. Сем њих говорили су Редгров из Енглеске и Реднас из Белгије.

Завршни преглед народних школа. — Пошто је већ крај школске године, када школски надзорници треба, да изврше завршни преглед школа и да оцене наставнички рад и успех, то је Министарство Просвете издало овакав распис:

Завршни преглед народних школа и оцењивање наставничког рада и успеха у 1927/28. шк. години извршиће се по упуству ОНБр.24480/8. В. 1928 (штампано у „Основној Настави“ за 1925. год. бр. 15. стр. 458-463.) са изменама и допунама у овоме: | |

1) Да школски надзорници пажљиво упознају и оцене рад приватних школа и наставничко и ђачко познавање државног језика и националне групе у школама са другим наставним језиком.

2) Да се уписивање оцена наставничког рада у главни школски уписник учини по наређењу ОНБр. 26411/21. ТУ. 1927. (штампано у Просветном Гласнику за 1927. год бр. 1. и 2., стр. 18.-19.) а најдаље до 5. јула и уписница одмах поврати дотичној школи. )

3) Да наставнику, који је премештен у току године, припада као пуноважна оцена рада и успеха. она, коју добије тамо, где је већи део школске године радио.

Програм за религијску наставу. — Да би се израдио програм за религијску наставу основних школа, који би важио за поједине вероисповеди у целој нашој држави, Главни Просветни Савет је образовао једну комисију, која ће припремити материјал за то. У комисију су ушли гг. Д-р Марко Крстић, начелник основне наставе, Д-р Душан Рајичић, професор В. П. Школе и Ст. Мартићевић, професор из Загреба. Мислимо да је у ову комисију требало да уђе и представник Учитељског Удружења као и по један познавалац муслиманске и мојсијевске религије.