Učitelj

654 M u JI PC JE

шешир“. Зато је жеља за шеширом по моди морала пре свега отклонити ову тешкоћу; тиме што ће се шешир зењечити. Ово је и учинило да жеља, у овоме сну, није потпуно остварена, задржавши се на проналажењу средства помоћу кога би дошла до остварења.

Жеља може да иде ка остварењу преко средстава још сложенијих и још обилазнијих. „Снивао сам да сам се морао враћати у лицеј, пошто је ускршњи одмор завршен. Било је 5 ч. 35; воз полази у 5 ч.'45. Ја сам тврдио противно свима да

· имам још 56 минута до поласка воза, и да, према томе, имам

времена. Непотребно је рећи да сам задоцнио на воз. Враћа. дући се са станице видео сам да се беру виногради на све стра не, и био сам задовољан што сам изостао од воза да бих могао јести грожђа".

Овај сан је изазвала жеља за продужењем одмора проводње ради, пронашавши доста прост начин да се оствари: задоцнити на воз. Чим се жеља, остварила, чим је одмор на овај начин продужен, ђак одмах помишља да га треба што боље искористити, и отуд долази представа бербе.

Један други Копсам -ов ђак, који је имао да нацрта на свесци неке цртеже из биолошких наука, био је много забриаут, јер није имао доста времена за тај посао. У ноћи за овом он је снивао овај сан: „Излазим из разреда М. Х..., који ме је избацио напоље. Ја сам врло задовољан, јер ћу имати времена да нацртам фигуре из биолошких наука" Жеља, која увек вреба прилике и тражи подесна средства за своје остварење, хвата се, у овом сну, и за брутално средство, које ипак даје задовољење.

Сви су ови наведени снови више-мање детињег типа; сви они више-мање представљају отворено остварење жеље. Није потребна никаква нарочита анализа, нити примена специјалног психоаналитичког метода па да се пронађе њихов узрок.

Али шта се може рећи о осталим сновима код којих ни најсуптилнија анализа, ако није вођена психоаналитичким ме-тодом, не може да нађе узрок који их је изазваор Може ли се и за њих тврдити да изражавају остварење неке жеље»

1 Ibid. 175. ? Ibid. 175.