Učitelj

" ПИТЕ Б

Мај—Јуни у БЕОГРАД: Бр. 9 и 10. Год. УП.

Дпстинентско виспитање омладине У НОШИМ HIPORHHM школом“

Јозеф Чап, школ. управитељ (Чешка)

У борби против алкохолизма припада важна улога нашој народној школи, која је основ целокупног нашег културног нивоа м главви чинилац у стварању моралне структуре човечанства. С обзиром на дечју пријемљивост, учење о убиственом утицају алкохола у школи јесте моћније, ефикасније и опортуније, џего код одраслих. Стару генерацију је тешко излечити и није могуће накалемити јој нове идеје, а насиљем се не може много поправити. Закон прохибиције није могуће остварити од данас до сутра — сетимо се Америке, где се енергично радило 60 година, док се до њега дошло! — претходно је потребно народ убедити, _ и то убеђење уноси у најшире слојеве народа баш школа путем ефикасног чАспитања. Зато са својим идејама идимо младој генерацији. Њу морамо васпитати, да не падне у ропство алкохолу ми да живи боље него њени оцеви.

Антиалкохолно васпитање у школи потребно је не само зато, што је правац, који дајемо младој дечјој души меродаван за цео даљи живот, већ нарочито зато, што баш нежна и нејака деца у знатној мери подлежу алкохолу. Довољно је изнети за пример то, да је од деце, коју сам посматрао, једва 6% могло изјавити, да никада нису окусила алкохол. Ми учитељи најбоље видимо шкодљиви утицај алкохола на нежан дечји организам, видимо све оне моралне и интелектуалне поремећаје, које упо"треба алкохола производи. Опазио сам на пр. да је од деце, која пију алкохол, било само 15% добре, 40% средње и 45% рђаве, док је однос код деце, која не пију, био скоро обрнут: 16% рђаве, 50% средње и 34% добре.

#) (Ово предавање олржано је на 1 чехословачкој скупштини за здравствено и морално васпитање младежи у духу апстиненције, одржаној у Прагу од 4.— 6. новембра 1927. Нарочито упућено за штампање у „Учитељу“ од „аутора.