Učitelj

644 5 Учитељ

Колико школа трпи због последица алкохолизма, најбољи нам је доказ Словачка и Подкарпатска Русија, а нарочито Југославија, где стално прети страшна авет аналфабетизма. У тој земљи, где је свакоме дозвољена слободна и без порезе производња ракије, где се пије о слави и о свадби, при рођендану и крштењу, при погребу и при комишању кукуруза, у опште у свакој прилици; где се пије у механама и код куће и где су још до скора деца носила у школу ракије у тиквицама, тамо је преко. 50%, а негде — на пр. у Херцеговини — чак и 80% аналфабета..

_ Децу алкохоличара постижу разне конституционалне болести, болести мозга и нерава; она пропадају од блесавости и моралне дегенерације и често пута је тешко утврдити, _ да ли је та. морална дегенерација (наклоност ка кажњивим делима) изазивана утицајем наслеђа или рђавим примером и убиственом атмосфером околине, у којој деца расту. Деца алкохоличара трпе и на други начин: долазе у школу гладна и укочена од зиме, без најнужнијих школских потреба, а код куће су сведоци ужасних. сцена, које им отупљују душу и кидају нерве.

Обавезна антиалкохолна настава уведена је у школе у многим државама и одређени су јој и посебни часови. У Чехословачкој је ово питање било решено у главном неколиким одлукама. земаљског просветног савета — наводим за пример одлуку зем. пр. савета, донесену у Прагу пре 25 година, којом се учитељима основних и грађанских школа ставља у дужност, да при настави из појединих предмета искоришћавају сваку згодну прилику за енергично поучавање против употребе алкохола и да поверену им младеж стално и, снажно наглашујући, упозоравају на опасност од редовне и неумерене употребе акохола. Занимљиво је: (а за проценивање ондашњих прилика заиста карактеристично), да је просветна институција скретала пажњу само на неумерену употребу алкохола. Међутим познато је, да је т. 3. умерена“ употреба алкохола исто тако шкодљива, шта више са васпитног гледишта још шкодљивија, јер само умерени алкохоличар наводи на подражавање и никако неумерени, који својим изгледом пре одбија.

Антиалкохолна настава добила је знатну потпору у грађанским поукама и васпитању, које је као „предмет“ уведено у чехословачке школе законом од13. јуна 1922. а затим у домаћичким наукама, које се придодају женском раду. Поучавање