Učitelj

646 Учитељ

ника, атлета и авијатичара, а занимљива могу бити и искуства. војних управа, искази болничких благајни, осигуравајућих. завода и др.

У рачуну износимо ученицима речиту статистику онога мора алкохола, које се годишње попије; ученици рачунају, колико је стотина хиљада домова могло бити подигнуто за пропивене и пропушене милијарде, колики би капитал човек могао имати у 50. или 60. годинама живота, када би се свакодневно одрицао једне чаше пива или којег другог алкохолног пића, или колико би животних потреба за годину дана могао набавити за тај новац; колико литара пива или вина припада просечно на једног грађанина у држави, сравњују то са утрошком млека и тако цифрама процењују штету и корист и т. д.

У грађанским поукама напомињемо деци случајеве разних несрећа и невоља, који су последица алкохола — доказе имамо често у најближој околини — и наводимо ученике, да сами из новина ваде извештаје о жртвама алкохола и истичу их на школској табли. Указујемо им на велике штете у народној економији и трудимо се, да их уверимо, да је живот без алкохола бољи и лепши. (Неће бити без утицаја, ако деци покажемо две слике: нпр. Манесову „Породицу“, где све дише задовољством и срећом и Холаркову или чију другу слику, из које се јасно види сав ужас и страх, који изазива у породици повратак пијанице из крчме.“) Потребно је такође научити децу, да пијаницу, који се поводи путем, сматрају као особу достојну сажалења, болесну, којој је потребна нежна брига и нега; тако ћемо спречити многе непријатне и мучне сцене на улици.

Овако и слично тиме може се поступати и у другим предметима школске наставе. Сваки наставни предмет пружа нам с времена на време прилике да загледамо у газдинство демона алкохола; зависи само од активности учитељевог духа, да поједине случајеве смишљено и целисходно искористи. (Примери из: школске праксе: у писменим саставима описују ученици повратак пијанице из крчме и разне евентуалности из његовог живота#«;) у природним наукама упознају убиствени утицај алкохола експериментима на биљкама и животињама; у земљопису и историји слушају о Ликургу, који је имао народе потчи-

# Згодне пандане издао је Чехосл. Савез Апстинената у Прагу. ## На часу цртања цртају догађаје —- згодна концентрација наставе,