Učitelj

=

Апстинентско васпитање омладине 647

њене. пићу, да би их лакше савладао (народ пијаница је народ робова!); о опијању домородаца у Америци и др., слушају о поразима војске, која се одавала пићу и упоређивањем народа и држава целога света уверавају се, да су државе, које су савладале алкохолизам, постале вође културнога напретка и духовног просвећивања; на часу писања деца пишу згодне цитате итд.

Далеко би ме одвело, ако бих овде набрајао све, чиме школа може да потпомогне покрет апсистенције. Хтео бих само да. укажем још на велики значај домаћичких школа, где се отвара широко поље рада за наше учитељице. Од њих такође зависи, хоће ли девојчице, које свршавају школу, умножити пукове поборница за трезвеност човечанства. Од тих девојчица постаће за кратко време жене и мајке, дакле најважнији фактори у породичном васпитању и баш због тога је од неизмерног значаја, да девојчице темељно науче на пр. производњу и искоришћавање воћних сокова (безалкохолних) који би могли у нашим домовима заменити скупа и шкодљива акохолна пића. Када девојчице буду васпитане у смислу антиалкохолизма, онда је сигурно, да ће као мајке усадити и развити код своје деце све оно лепо и добро, што носе у сопственој души. Јер „добра мајка вреди колико сто учитеља“ казао је један познати педагог. Успех апстинентскога васпитања у школи потпомогло би и приређивање антиалкохолистичких беседа, које би се могле спојити са прославом 28. октобра или са прославом рођен-дана господина Президента; даље, згодни цитати о алкохолизму (на картонима“) који би се могли истаћи у учионицама и ходницима и установљавање апстинентских

. ђачких дружина (чији рад могу привремено узети на себе и ор-

ганизације Црвеног Крста, које су већ јако развијене по школама и које такође код омладине негују и развијају смисао и свест о здрављу и хигијени). Важан васпитни чинилац у овоме правцу било би и марионетско позориште, које је од магнетске привлачности за сва дечја срца. Али би било потребно објавити конкурс за израду погодних игара (исто као и за физиолошко-хигијенске чланке за наше читанке) јер се у досадањим списима није увек респектовало гледиште антиалкохолистичког васпитања.

У ђачкој књижници требало би да буде и књиге са антиалкохолистичком тенденцијом, а међу наставним средствима

# Многе од њих издао је већ Чехослов. Апстин. Савез (цитати Масарикови, Линколнови, Фоусткови, Дарвинови.