Učitelj

338 Учитељ =

ално су каткад стајали ниже од оних које су наджиравали и оцењивали. О каквој инструкцији у настави ту није могло бити речи. Поратни надзор у опште није имао услове да буде инструктиван. И то је било у толико теже, што је баш то време требало савесне и инструктивне надзорнике. Јер су учитељске школе после рата биле лошије и учитељске гене_ рације по самој природи ствари могле су бити слабије, те је у толико било нужније обезбедити им добре надзорнике који би им дали што боља упутства у практичном раду. На жалост то за овај последњи период није био случај, Било је школских надзорника који су се стално тужили са својим колегијумом; било је других који су често пута били оптуживани за многе деликатне ствари у службеном или приватном животу; било је најзад и таквих, који нису испуштали из руку партијске теразије и који су за себе отворено говорили да су прво партијски надзорници па онда учитељи. Такво је стање школског надзора у главним линијама било.

6) Референти Министарства Просвете,

Учитељској тежњи, да старање о приликама школеи наставе пређе што потпуније у руке учитеља, изашло сеу сусрет после рата и тиме, што су референти за поједине одсеке Мин. Просвете узети ив редова учитеља. Они су прво

били само учитељи на раду, па су доцније постали указни чи- 2

НОВНИЦИ.

Одмах се може рећи, да положај учитеља референта у Мин. Просвете стоји на оној истој линији учитељских захтева и нада, које су раније везиване и за положај школског надзорника учитеља. И овде се као и тамо мислило, да ће доласком учитеља на та места бити могућности за максимум заштите учитељских права на свима линијама. Тако се мислило у прво време и у самој Просветној Централи. Први Министар Просвете који је увео учитеље у референтски положај, ' рекао је том приликом ово: „Предајем у руке учитеља послове основне наставе, јер верујем, да их они најбоље mo-. знају и да за вођење истих имају највише смисла, љубави и разумевања“. Такво је било схватање на обадвема странама о учитељима референтима, али тако у ствари није било.