Učitelj

Социјално питање и школа 341

У Старом Веку појединац (индивидуа) је вредео само толико, колико је био члан свог племена, које му је одређи- _ вало вредност — угледније племе, угледнији и његови чланови, и обратно. Од рођења до смрти, живот и рад поједи наца био је тачно одређен обичајима, који су владали у пле мену и ништа се није појединцу остављало на вољу, већ је рђаво пролазио сваки, који је покушавао да удеси свој живот по свом нахођењу. Важнији догађаји у животу појединаца били су крупни догађаји и за целину. Новорођено дете је свечано увођено у друштво свог племена. Приликом женидбе појединих чланова, давања првог оружја и приликом смрти, участвовало је цело племе. Заједнички је се ишлоу лов и рат, а заједнички и хранило.

Племе је пре свега било верско друштво. Потомци су "сматрали заједничког претка за божанство и његов култ је спајао све чланове. Старешина племена, као наследник 60жанског претка, вршио је и религиозне обреде и био судија.“)

Према томе (Стари Век је се одликовао колективизмом и спутаношћу у духовном, политичком и привредном погледу. Да је у духовном погледу Стари Век карактерисало строго придржавање уобичајеног начина мишљења и веровања и да су ствари узимане онакве, какве су их предања обележила, говори грчка прича о Прометеју, који је људима показао ватру и због тога су га богови, за казну, били при: ковали за Кавказ. Према ондашњем схватању та је казна била оправдана. Док ми, који данас волимо новине и промене, у том јунаку приче гледамо борца за господарењем људског разума. Као што је познато, Сократ је због свог религијског убеђења морао испити отров.

Старо класично време је у привредном погледу сматрало практична занимања (рад руку) као неприлична слободном човеку. Филозоф Платон је мислио да физички рад смета човеку да заузме у друштву угледан положај. У старом Риму пак, слободни грађани су били филолози, што није

#) Овоме је слично било друштвено уређење до скора у Црној Гори где је владала између племена крвна освета и политички поглавар земље "уједно био и духовни старешина и носио име владика.